Virágzó vidékünk

Több millió éves őskövületet talált egy férfi ásás közben

facebook/Ipolytarnóci Ősmaradványok
facebook/Ipolytarnóci Ősmaradványok
Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület páratlan kincseket rejteget.

Őskövületet talált egy férfi a szlovákiai Kalondán, a magyar-szlovák határ közelében, írta Facebook bejegyzésében az Ipolytarnóci Ősmaradványok oldala.

A minap egy kedves látogató ajándékkal érkezett az intézménybe. A losonci úriember, Regina András elmondása szerint szerint Kalondán házalapot ásott, amikor egy nagy kő útját állta. Mivel mozgatni nem tudta, így kénytelen volt több darabra törni és akkor derült fény arra, milyen csodát rejt a belseje.

Első pillantásra miocén kagyló kőbeleket őrző lelet került elő. Ez az adomány is jól bizonyíthatja, hogy a geoparkunk területe földtani örökségünk kincseit őrzi, érdemes hát ellátogatni ebbe a rejtelmes világba

– fogalmaztak, megköszönve az adományt, mely a fogadóépületben tekinthető meg.

Miocén földtörténeti kor

A miocén földtörténeti kor 23,03 millió évvel ezelőtt kezdődött, az oligocén kor után, és mintegy 5,3 millió évvel ezelőtt zárult, a pliocén kor előtt.

 

Neve a görög meión és új szavakból ered, ami arra utal, hogy a 18 százalékkal kevesebb tengeri gerinctelen élőlényfaj leleteit találták meg benne, mint a pliocénban.

A Föld ebben a korban fokozatosan lehűlt, egyenesen a jégkorszakként ismert időszak irányába tartva. A miocén határait nem lehet egy-egy konkrét eseményhez kötni, inkább csak regionális szinten történő változások határozzák meg az elejét és a végét. (Wikipédia)

Kapcsolódó
Szavakkal leírhatatlan az évszakok váltakozása az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál
A 3DPano jóvoltából madártávlatból nyílik teljes rálátás a csodálatos tájra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik