Virágzó vidékünk

Tovább szépül a miocén erdő Ipolytarnócon

Idén megszépül a Bükki Nemzeti Park területén fekvő ipolytarnóci miocén erdő.

Kollégáink segítségével megszépülnek a miocén erdő hidai, bútorai – írta weboldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A nógrádi természetvédelmi területen 1836-ban zajlott le az első dokumentált kutatás. Ipolytarnócon találták meg a világ legnagyobb ismert fenyőféléjét, a település nevét a közel 100 méter hosszú, nyolc méter kerületű megkövült fa tette ismertté. Az ősmaradványok területén 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát azonosították már.

Fotó: bnpi.hu/Kiss Tibor
Fotó: bnpi.hu/Kiss Tibor

2007 nyarán újabb ritka ősmaradványok kerültek elő a mélyből: a bükkábrányi lignitbánya területén 60 méter mélyen a föld alatt, a fedőkőzetek letakarítása közben 16 darab, 7 millió évesnek becsült ősfenyő törzsére bukkantak a bányászok. A fák megmentett példányai az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területére kerültek.

7 millió éves famatuzsálemek, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az ősmaradványok ma Ipolytarnócon láthatók.

Ezzel a 20 millió évvel ezelőtti élővilággal ismerteti meg a látogatókat a  2010 nyarán átadott miocén erdő, ahol a kor növényvilága mellett a reprodukált állatok szobrait tekintheti meg az érdeklődő a hatalmas, több hektárnyi területen.

A pihenőhelyekkel szabdalt, gyaloghidakon átívelő ösvények mentén különleges, egzotikus helyekről származó növények nyílnak. Árnyékukban minden olyan miocén kori állatfaj élethű szobra fellelhető, amelynek lábnyomait megtalálták az ipolytarnóci ősvilág mára megkövült, agyagos talajában.

Az arborétum közepén egy építészetileg is igen mutatós, ugyanakkor a tájba harmonikusan illeszkedő melegház található, többek között pálmafélék telelnek itt, melyek az ipolytarnóci melegebb harmadidőszak karakteres növényei voltak.

A miocén erdő korabeli flórát megjelenítő növényei, köztük a 4-5 méteres fák 100-150 év múlva elérik a 40-50 vagy akár 100 méteres magasságot is.

Fotó: magyartelepulesek.hu

Az eddigi tanösvény-hálózatot a fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétány egészíti ki, két végén egy-egy 15 méter magas, kilátóként szolgáló toronnyal. A sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül  közlekedhetnek. Ipolytarnócon továbbá új állandó kiállítást is láthatnak a látogatók, amelynek témája a Kárpát-medence születése.

Idén pedig megszépülnek  a miocén erdő területén lévő hidak is, megújulva várva a parkba látogatókat.

Kiemelt kép: Kiss Tibor/Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

UNESCO-elismerést kapott a nógrádi geopark
A tavaly nyári helyszíni vizsgálat eredménye a nemzetközi szervezet döntése.
Olvasói sztorik