Virágzó vidékünk

UNESCO-elismerést kapott a nógrádi geopark

A tavaly nyári helyszíni vizsgálat eredménye a nemzetközi szervezet döntése.

Újabb négy évig használhatja a világszervezet által felügyelt címet a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark. Közleményükben azt írják, hogy az UNESCO Global Geoparks Council 3. ülésszakán úgy döntött, hogy újabb 4 évre meghosszabbítja a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark címét.

A Geopark földtani látnivalói világviszonylatban is kimagasló értékűek – Fotó: Facebook/Novohrad – Nógrád Geopark

A Nógrádi Geopark 2010-ben vált a Globális Geopark Hálózat tagjává. Magyarországon a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark tagja még a Globális Geopark Hálózatnak.A Nógrádi Geopark határtalan egységben öleli fel a palóc táj földtani, történelmi és kulturális örökségét, különleges geoturisztikai kínálatot adva. Kiemelkedő partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, melynek nemzetközileg is kiemelkedő területe az Ipolytarnóci Ősmaradványok földtani emlékhelye.

Az UNESCO 4 évenként adott helyszínen vizsgálja a védett területeket, a szervezet által kijelölt szakértők tavaly nyáron tartottak felülvizsgálati ellenőrzést a geopark területén.

A szakemberek a programon helyi dolgozókkal, önkormányzati képviselőkkel és látogatókkal is spontán beszélgetéseket folytattak, földtani képződményeket és más helyszíneket kerestek fel. Az ellenőrzés idején a kétoldali Geopark-szervezetek, Fülek és Salgótarján önkormányzatai valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és egyéni részvevők már kiforrott partneri együttműködésről tettek tanúbizonyságot.

A szlovák-magyar határon átnyúló, alulról felfelé építkező geopark nemzetközi téren is kiemelkedő példával szolgálhat a feltörekvő, új geoparkok számára.

Kiemelt kép: Facebook/Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont

Megmutatják a világnak a Medves szépségeit
2018. június 1-3. között kerül sor Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényére, az OLYMPUS Medvesi Fotós Maratonra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik