Virágzó vidékünk

Világviszonylatban is ritka a Mucsényi fatörzsbarlang

Valamilyen lepkeszerű élőlény ott próbálja átvészelni a telet.
Korábban a témában:

A Novohrad-Nógrád Geopark területén, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természeti Területtől egy kilométerre, de már Szlovákia területén húzódik meg egy világviszonylatban is ritka természeti képződmény.

Fotó: Bódi Katalin

A picinyke, többségében magyarok lakta falu, Mucsény határában 2004-ben tárták fel a helyet, melyről megállapították, hogy nem hagyományos barlangról, hanem világviszonylatban is ritka fatörzsbarlangról van szó, melyet 2008-ban védetté nyilvánítottak.

Fotó: Bódi Katalin[/caption]

Ez a barlang akkor keletkezett, amikor a közeli vulkánkitörésekkor hatalmas mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, mely betemette a szubtrópusi növényzetet. Ez a vulkáni hamu – a riolittufa – több méter vastagságban telepedett rá mindenre, megőrizve számunkra a 20 millió évvel ezelőtti ottani élővilágot – olvasható a Kíváncsi túrázó blogon.

Az évmilliók alatt az erózió következtében a fatörzs egy része a felszínre került, és a levegővel, vízzel érintkezve elporladt, elmállott az anyaga, de megmaradt az azt borító üreg, a fatörzsbarlang.

Fotó: Bódi Katalin

A fatörzsbarlang 12 méter hosszú, 2,5 méter széles, a magassága a bejáratnál mintegy 2,5 méter, a vége felé 1,5 méter. Bódi Katalin fotóriporter a napokban a barlangban járt, és néhány fotó kíséretében elmondta:

valamilyen lepkeszerű élőlény ott próbálja átvészelni a telet, csillogó vizcsepp-díszítéssel.

Fotó: Bódi Katalin[/caption]

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.