Virágzó vidékünk

Világviszonylatban is ritka a Mucsényi fatörzsbarlang

Valamilyen lepkeszerű élőlény ott próbálja átvészelni a telet.

A Novohrad-Nógrád Geopark területén, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természeti Területtől egy kilométerre, de már Szlovákia területén húzódik meg egy világviszonylatban is ritka természeti képződmény.

Fotó: Bódi Katalin

A picinyke, többségében magyarok lakta falu, Mucsény határában 2004-ben tárták fel a helyet, melyről megállapították, hogy nem hagyományos barlangról, hanem világviszonylatban is ritka fatörzsbarlangról van szó, melyet 2008-ban védetté nyilvánítottak.

Fotó: Bódi Katalin

Ez a barlang akkor keletkezett, amikor a közeli vulkánkitörésekkor hatalmas mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, mely betemette a szubtrópusi növényzetet. Ez a vulkáni hamu – a riolittufa – több méter vastagságban telepedett rá mindenre, megőrizve számunkra a 20 millió évvel ezelőtti ottani élővilágot – olvasható a Kíváncsi túrázó blogon.

Az évmilliók alatt az erózió következtében a fatörzs egy része a felszínre került, és a levegővel, vízzel érintkezve elporladt, elmállott az anyaga, de megmaradt az azt borító üreg, a fatörzsbarlang.

Fotó: Bódi Katalin

A fatörzsbarlang 12 méter hosszú, 2,5 méter széles, a magassága a bejáratnál mintegy 2,5 méter, a vége felé 1,5 méter. Bódi Katalin fotóriporter a napokban a barlangban járt, és néhány fotó kíséretében elmondta:

valamilyen lepkeszerű élőlény ott próbálja átvészelni a telet, csillogó vizcsepp-díszítéssel.

Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik