Virágzó vidékünk

Megmutatják a világnak a Medves szépségeit

2018. június 1-3. között kerül sor Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényére, az OLYMPUS Medvesi Fotós Maratonra.

A Novohrad-Nógrád Geopark egy év kihagyás után 2018-ban újra megrendezi fotós programját a Medves-hegységben. A régiók legnagyobb tájfotós rendezvényén a korábbi tapasztalatok alapján várhatóan több tízezer fotó készül hazánk egyik változatos, felfedezésre csábító tájáról, a Medves vidékéről.

Fotó: Ferenczi Csaba

2018-ban a program névadó szponzora az OLYMPUS, a rendezvény hivatalos neve: OLYMPUS Medvesi Fotós Maraton.

Az első fotós maraton (2013) óta szinte nem telik el ezen a vidéken olyan nap, hogy ne fotózná valaki a ködből kiemelkedő Karancsot, Somoskőt, a fantasztikus természetszerű erdőket, a fennsíkot, a napkeltét a fennsík pereméről, a Szilvás-kőről és a lenyugvó napot a Salgóról, a két várat a macskalyuki kőbányából.

Tudtad? Magyarországon található a világ első határon átnyúló geoparkja
Nem mellesleg az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának része.

Az idei rendezvényre – köszönhetően az OLYMPUS Magyarországi Képviseletének – kiváló előadókat és közreműködőket várnak. A rendezvényt Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Artwork Photo Kft. is támogatja.

A 48 órás, maratoni programon túravezetőink segítenek a táj felfedezésében, lesz modellfotózás a sziklákon, várromokon, palóc népviseletes portréfotózás, asztrofotós bemutató és asztrofotózás. Lehetőség lesz asztrofotós tájképek készítésére a kivilágított váraknál, a Medves-fennsíkon, a Medvesalján, de természetvédelmi bemutatókra, fotós előadásokra, hajnali túrákra is várják az érdeklődőket.

Fotó: Berendi Tibor

Ipartörténeti emlékek fotózása is várható és archaikus fotótechnikák bemutatása és kipróbálása is a program része. A Medvesalján ballonos repüléseket terveznek, a programhoz pedig fotópályázat is kapcsolódik.

A szervezők szeretnék megmutatni a világnak a magyar-szlovák határ mentén húzódó, napjainkig jobbára ismeretlen Medves-vidék szépségét, az itteni táj változatosságát, a geológiai különlegességeket, a palócság hagyományait, a történelmi korokat felidéző várromokat. Ezért temérdek garantált programot ajánlanak a fotósoknak – legyenek akár amatőrök, akár profik a pillanatok megörökítésében.

Fotó: Karikó Orsolya

A résztvevőktől mindösszesen annyit kérnek cserébe: hazaérve osszák meg felvételeiket a különböző internetes felületeken, segítsenek népszerűsíteni a Novohrad-Nógrád Geoparkot, a Medves-vidéket, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát.

A szakmaiságot a két ötletgazda, Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes  biztosítja. Az eseményre már most lehet regisztrálni a  www.fotosmaraton.hu oldalon.

Kiemelt kép: Feledi Gergely

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik