Virágzó vidékünk

Bámulatos fotókon a víz alatt álló Gemenc

Sáfrán Hunor
Sáfrán Hunor
A bajai természetfotós arra törekszik , hogy másoknak is átadhassa a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát.

Gemenc nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Magyarország középső déli részén. Hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

Sáfrán Hunor

Területéből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. Gemenc területén számos dunai holtág és több sziget található, melyeket zömmel természetes úton alakított ki a terület csekély szintesése miatt itt erősen lelassuló Duna folyása. Egész területén a vízjárás határozza meg növényzetét. Az erdei állatvilága is igen gazdag.

Sáfrán Hunor

Az elmúlt hetekben lehullott kiadós csapadék, a hó gyors olvadása az ország több folyóján is árhullámot indított meg, ez alól a Duna sem volt kivétel. Sáfrán Hunor, bajai természetfotós pedig egyedi hangulatú fotókon meg is örökítette a Gemenc vidékét magához ölelő áradást.

Egy bajai fotós életében kimeríthetetlen és örök téma az ország legszebb ártéri erdeje. Amely a Duna karjaiba fonódva őrzi az egykoron érintetlen gazdag állat és növényvilágot, nem mellesleg Magyarország legnagyobb fáját a Pörbölyi Titánt. Ez bizony, az én esetemben sincs másképp, ugyanis 2020 óta járom a Gemenci erdőt fényképezőgéppel és ,,légi támogatással’’ drónnal felszerelve, hogy másoknak is átadhassam a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát

– mesélte Gemenchez kötődő érzéseit Sáfrán Hunor a Sokszínű vidék megkeresésére.

Az alábbi galériában megtekinthetőek azok a felvételek, amikor a folyó körbe öleli a lakott területeket.

Galéria

Felvételein a megmaradt ártéri területek láthatóak, amelyeket olykor-olykor elönt a Duna, mint ahogy azt már több száz éve teszi.

Egy bajai ember, lehet hogy nincs is tudatában, de biztos magányosnak érezné magát a Gemenc nélkül. Sokszor fogalmazódik meg bennem ez a mondat, amely motivációt is jelent, hogy tovább munkálkodjak a természetfotózásban és hogy felhívjam az emberek figyelmét a ,,szomszédunk” és a természetes környezetünk közös védelmére

– részletezte a vidékhez való kötődését.

Sáfrán Hunor különleges fotóit az alábbi galériában lehet megtekinteni. Instagram oldalán pedig számos élményét és egyedi hangulatú felvételeit ossza meg az érdeklődőkkel.

Galéria
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik