Mozaik

Magyarország legidősebb ismert fekete gólyája bukkant fel Gemencen

A közelmúltban egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya verődött össze, készülődvén a hosszú afrikai vándorútra, írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

A cikk szerint az ügyes halászok között több fióka-korban gyűrűzött egyedet is megfigyeltek a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai.

Az egyedi azonosításra is alkalmas úgynevezett színes gyűrűk leolvasását követően kiderült, hogy az egyik madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon.

Ezt a rangos címet eddig egy idén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben Szajolnál lefotózott madár birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya még annál is 3 héttel idősebb a leolvasása pillanatában.

Érdekesség egyébként, hogy mindkét madarat ugyanazon a napon, 2003. július 7-én gyűrűzte Kalocsa Béla, két egymással szomszédos fekete gólya revírben a Mohácsi-sziget déli részén.

A szóban forgó gólyát egyébként jól ismerik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen 2008 óta már 20 leolvasása volt Gemencen, elsősorban különböző táplálkozóterületeken, de több évben az aktuális fészkénél is azonosították.

A több mint 20 éves madár eddigi élete során számtalan fiókát nevelt, hozzájárulva ezzel a hazai fekete gólya állomány hosszú távú fennmaradásához.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Jelenleg fennáll a veszélye, hogy a faj végleg eltűnik hazánkból.

2017-ben egyébként Kenderes határában bukkant fel egy 19 éves fekete gólya, ami akkor a legidősebb a gyűrűs példánynak számított Európában.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik