Mozaik

Végleg eltűnhet hazánkból a fekete gólya

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A rendkívül rossz költési eredmények hátterében a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat.

Számtalan fészekbe nem költöttek az idén fekete gólya párok, és összességében is elmondható, hogy az idei költésük az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt rosszul sikerült, olvasható az Infostart oldalán.

Kapcsolódó
Lesújtóan rossz költési szezonja van a fekete gólyáknak
A rendkívül rossz költési eredmények hátterében a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat.

Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, de a Hortobágyi Nemzeti Park kollégáinak jelzése szerint augusztusban a Tisza mentén a 16 páros állományból csak két párnak volt fiókája, de ott is csak egy-egy tudott kirepülni. Ez a tapasztalat országosan is érvényes volt, kivéve a speciális fészkelőhelyeket, például a Kiskunság térségében, ahol az ottani feketególya-párok ismernek olyan kis vízfoltokat homokbuckák között, amik az embertől elzártak. Mivel ezek a madarak ott is táplálkoznak, ezeken a helyeken jobbak voltak a költési arányok. A rendkívül rossz költési eredmények hátterében ugyanis a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat.

A fekete gólya táplálékát elsősorban az ártéren, az erdőben keresi: halakat és békákat fogyaszt, tehát speciális környezeti hatásokra van szüksége. Ehhez egyrészt kedvező téli és kora tavaszi idő szükséges a vízállás miatt, mert a békák a tél után keresik fel az erdei vizes élőhelyeket. Fontos számára a tavaszi árvíz is, mert akkor halakkal teli vízállások maradnak az erdőkben.

Már tavaly télen elkezdődött az aszály, ezért sok helyen a feketególya-párok nem is kezdtek költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat

– mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Wikimedia Commons

A fehér gólya esetében nincs ilyen probléma, hiszen a fehér gólya “bármit és mindent elfogyaszt”, amit meg tud fogni és le tud nyelni. Megeszi a kisemlősöket, rágcsálókat, hüllőket, kétéltűeket, halakat, rovarokat, akár a mérges kígyókat is. Az országos költési adatokat még nem összesítették, de nagyjából tízszer többen vannak a fekete gólyáknál. Az eddig feldolgozott adatok alapján olyan jól sikerült a költési szezonjuk, hogy a harmincéves átlagnál jobb költési eredmény jött ki.

A fajok közép-hosszú távú megmaradására mindent összevetve csak akkor van esély, ha megváltoztatjuk a fenntarthatatlan életmódunkat. Mesterségesen még a néhány száz páros feketególya-állományt sem lehet megtartani.

Ha az aszály folytatódik, akkor bizony az ilyen specialista fajok 5-10 év alatt is akár eltűnhetnek egy-egy régióból

– mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik