Mozaik

150 fekete gólya gyűlt össze a Hármas-Körös hullámterében

Getty Images
Getty Images

Százötven fekete gólyából álló csapat állomásozott a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Álom-zugi területrészén, a Hármas-Körös hullámterében.

Kapcsolódó
30 éve nem volt ilyen katasztrofális a fekete gólyák költése Baranyában
A Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben ugyanakkor 10 év alatt most volt a legtöbb fióka.

A park honlapján megjelent közlemény szerint a fekete gólyák jóval később indulnak útnak afrikai telelőhelyeik felé, mint fehér társaik. Míg utóbbiak már augusztus 20. tájékán elhagyják hazánkat, addig a fekete gólyák csak szeptember végén, október elején távoznak.

Mint írják, nyár végén, ősz elején a Körös-Maros Nemzeti Park hullámtéri, nyugalmat biztosító vizes élőhelyein is láthatunk kisebb-nagyobb, gyülekező fekete gólya csapatokat. Legutóbb például Öcsöd határában bukkant fel egy meglehetősen népes, 150 példányos csapat. Éjszakára húztak be a Hármas-Körös Álom-zugi hullámterébe.

Fekete gólyákkal sokkal ritkábban találkozhatunk, mint fehérekkel. Ennek oka nemcsak az, hogy jóval kisebb a költőállományuk, hanem elsősorban az, hogy nem szeretik az ember közelségét, ezért a lakott területektől távol, nyugalmas, zárt erdőkben költenek.

A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül is költenek fekete gólyák, a Kis-Sárréten például idén három pár rakott fészket, és összesen tíz fiókát neveltek fel.

Kapcsolódó
Ennyi fekete gólyát régen láttak együtt az országban
A napokban már az indulásra készülődnek afrikai telelőhelyük felé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik