Mozaik

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben gyülekeznek a fekete gólyák

A fekete gólyák vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje és a Tisza menti halastavakon megindult lehalászási munkák a vonuló fekete gólyák nagy csapatainak nyújtanak aktuálisan ideális táplálkozóhelyet, tudtuk meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának facebook oldaláról.

A fokozottan védett fekete gólyák ezeken a területeken hozzájárulnak a tájidegen, inváziós halfajok állományszabályozásához, hiszen a nagy tömegben itt található fehér busa és ezüstkárász fiatal egyedeit fogyasztják.
A fekete gólyák csapatait az egyedi azonosításukat lehetővé tevő színes gyűrűk alapján elsősorban Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és hazánkban jelölt madarak alkotják, de előfordulnak Németországban gyűrűzött egyedek is.

Fotó: Monoki Ákos, Természetvédelmi őrszolgálat

A Természetvédelmi Őrszolgálat eddig 13 egyedet azonosított színes gyűrűje, egyet pedig fém gyűrű alapján.

Az összegyűlt madarak létszáma igen változó és nagy az átmozgás az egyes táplálkozóhelyek között is. Vannak kisebb 12-18 példányos csapatok, de akár 40-90 példány is összeverődhet egy-egy helyen. Az egyik legjobb táplálkozóhelyen 164 példányt számoltak össze.

Az elmúlt években a legnagyobb csapatot több, mint 250 példány alkotta a Telekhalmi-halastavakon.

Fotó: Monoki Ákos, Természetvédelmi őrszolgálat

A Nyugat-Európában Spanyolországban, Portugáliában és Németországban előforduló fekete gólya síkságon és hegyvidéken egyaránt előfordul. Vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát.

Kiemelt kép: Monoki Ákos

Megszerették a Kis-Sárrétet a fekete gólyák
A gólyapárok egy több mint 200 éves tölgyfát, és egy közel 100 éves magyar kőrist választottak lakhelyül, s összesen 5 fiókát neveltek fel.
Olvasói sztorik