Mozaik

Megérkezett Gemencbe Zoltán, az egyetlen magyar jeladós fekete gólya

Egy évben az őszi és a tavaszi vonulása alatt közel 13 ezer kilométeres utat tesz meg.

2020. március 18-án Zoltán, a fekete gólya 2017 óta használt fészkén álló madárról készített fotókat Mórocz Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) természetvédelmi őre. A jól olvasható színes gyűrű kód (5365) alapján a madár beazonosítása sikerült, valóban Zoltánról a jeladós gólyáról van szó!

A képen nem látszik, így ma még nem tudjuk, hogy elveszítette-e a jeladóját vagy a hátán van, csak nem működik. A szakemberek az elkövetkezendő időszakban ezt próbálják kideríteni!

Fotó: Mórocz Attila

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik úgy járta már meg többször Afrikát, hogy pontos információink vannak vonulásának minden napjáról, amely adatokat a Gemenc Zrt. hivatalos weblapján meg lehetett ismerni, vonulását nyomon lehetett követni.

Idén viszont nem érkeztek meg az adatok. A madárra 2015. június 23-án rögzítették a GPS-jeladót a gemenci erdőben. Egy évben az őszi és a tavaszi vonulása alatt közel 13 000 km-es utat tesz meg.

Csodás látványt nyújtanak halászat közben a fekete gólyák
A Tisza környékén bőven találnak csemegét.

Zoltán 2019-ben az egyik legsikeresebben költő gemenci fekete gólya volt, hiszen párjával együtt három fiókát is felneveltek. A múlt év nehéz volt sok gemenci fekete gólya számára, mert a kedvezőtlen időjárás és a rossz időpontban érkező dunai áradás miatt sok fészekben elpusztultak a fiókák.

2019-ben néhány nappal később, március 21-én érkezett meg fészkébe a madár.

Kiemelt kép: Pixabay

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik