Mozaik

20 éves lett Magyarország, egyben a világ legidősebb ismert fekete gólyája

Nagy Gábor / HNPI
Nagy Gábor / HNPI

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 4-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben, közölte honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint fogalmaztak, jó adag szerencse kell ahhoz, hogy egy gyűrűvel megjelölt madarat megpillantson az ember és ez most, egy év után újra kijutott neki.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly: Szajol, Tisza-part. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082!

Ünnepelhetünk! Az idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya. Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány

– jelentette az igazgatóság.

Nagy Gábor / HNPI

Megjegyezték, ez a gyakorlati természetvédelem sikere is, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Jelenleg fennáll a veszélye, hogy a faj végleg eltűnik hazánkból.

2017-ben egyébként Kenderes határában bukkant fel egy szintén 19 éves fekete gólya, ami akkor a legidősebb a gyűrűs példánynak számított Európában.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik