Életmód

Titkos helyen ápol mesterséges partfalat a dunántúli madárfotós

Adorján Tibor
Adorján Tibor
Tibor reggelente egy sátor rejtekéből fotózza a gyurgyalagokat és a partifecskéket.

Nagy fába vágta a fejszéjét a dunántúli madárbarát, erről tudósított egy Facebook-bejegyzés.

Adorján Tibor Fejér vármegyében egy különleges helyet őriz. A félreső helyen meghúzódó ipartelepről a természetfotós csak annyit árult el, hogy hivatalosan nem szabad bemenni a területre, de ez nem tántorítja el attól, hogy évek óta rendszeresen alakítson egy homokfalat a madarak számára.

Korábban földmunkákat végezhettek a területen, így keletkezhetett a partfal, ami erősen leromlott állapotban volt. A férfi úgy döntött, nem hagyja pusztulni a fészkelőhelyet.

Ezt csak egy titkos kis helyként tudom bemutatni, mert féltem a madarakat. Az utóbbi 5 évben rajtam kívül biztosan nem járt oda senki, de korábban igen. Ennek szemmel látható jelei vannak, de az idő lassan eltünteti őket. A pontos helyet azért sem szeretném elárulni, mert attól tartok, sokan meglátogatnák és zavarnák az állatokat. Amikor elkezdtem kijárni, körülbelül 30 pár volt, jelenleg úgy 60 pár madár költhet ott. A korábbi években partifecsék is szép számmal voltak, de az idén alig láttam őket. Sajnos megjelent a seregély, valamint néhány pár mezei veréb is költ a régi üregekben

– mesélt kedvenc helyéről Tibor a Sokszínű vidéknek.

Adorján Tibor

 

Az állatvédő jelenleg Budapesten él, 16 éve kezdett el fotózni egy véletlennek köszönhetően. Amikor Tibor édesapja nyugdíjba vonult, a kollégáktól kapott egy bridge kategóriájú gépet. Ez inspirálta Tibort. A természetbarát rövidesen a madarak világába csöppent, és rácsodálkozott, milyen sok faj egyedei élnek hazánkban.

Ma már komolyabb felszereléssel járom a vidéket. Az évek alatt sok tapasztalatot szereztem a madarak viselkedéséről, ezek az információk megkönnyítik számomra az állatok megörökítését

– magyarázta a fotós.

Adorján Tibor

A természetbarát által gondozott meredek partfalat a gyurgyalagok korábban már erősen elhasználták. A régi üregeiket nem használják,  helyettük minden évben újat készítenek. A partfal magassága az évek alatt erősen csökkent az erodálódás miatt, és a növényzet is elkezdte benőni, ami szintén zavarja a madarakat fészkeléskor.

Adorján Tibor hamarosan ismét elkezdi a partfal felújítását, amit rendszerint tavasszal szokott befejezni.

Óriási munka a felújítás, amit egy fém ásólapáttal végeztem az elmúlt 5 évben. A partfal magassága a korábbi 1 méterhez képest 2 méterre nőtt. Az üregekhez egy kis átmérőjű “furat” vezet (a hossza nagyjából 1 – 1,5 méter), ennek a végén található a költőüreg. Ennek megfelelően a falat másfél méter mélységen termeltem le és a feleslegessé vált löszös talajt 10 méterre elhordtam

– ismertette a munka fázisait bejegyzésében a fotós.

Tibor közel függőlegesre faragta a falat, néhány helyen kisebb párkányt hagyott, amit a madarak nagyon szeretnek. Az állatok kaptak beülő fát, amit ugyancsak nagyon megkedveltek.

Adorján Tibor

Az állatbarát egy álcázott les sátorból fotózza a madarakat a helyszínen. A sátort két fa közé helyezi el, ezzel is növelve a természetesség hatását, ugyanis a faágak további takarást biztosítanak számára.

Galéria
Adorján Tibor

Az évek alatt a madarak annyira megszokták a fotós jelenlétét, hogy hajnalban már “meg sem lepődnek” azon, hogy egy ember jár-kel a területen.

Az objektívet sohasem tolom ki a sátorból. Persze, néha előfordul, hogy köhögök, de annyira megszokták, hogy nem riasztja el őket. Általában reggel 6 és 9 óra között húzom meg magam a ponyva alatt. Számos faj egyedeit fotóztam. Mezei veréb, kakukk, vörös vércse, seregély, rozsdafarkú, mezei pacsirta, búbosbanka és fácánok mellett mezei nyúl, őz és róka is megfordult már errefelé

– árulta el a fotós.

Kapcsolódó
Rabul ejtették a madarak a borsodi természetfotóst
Gábor fotói olyan pillanatokat mutatnak meg, amiket a természetben testközelből nem láthatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik