Virágzó vidékünk

Erdei madáritatós les készült a madarak szerelmeseinek

Bencsik Antal Zsolt/KMNPI
Bencsik Antal Zsolt/KMNPI
Fantasztikus a látvány a rejtekhelyről.

Mindannyian álltunk már meg jártunkban-keltünkben, hogy megcsodáljuk a kismadarak viselkedését, sürgölődését. Különösen jó alkalmat adnak a leskelődéare télen a madáretetők, melyek környékén mindig sok madárka figyelhető meg.

Hasonló leskelődős élményt kínál most a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban egy erdei madáritató mellett kiépített fotós les, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

Bencsik Antal Zsolt/KMNPI

Az erdei környezetbe rejtett tavacskát megannyi gyönyörű énekesmadár látogatja, a mellette kialakított les pedig ideális a nézelődésre, fotózásra.

Szárazabb időszakban nagy kincs a tiszta víz, ezért az Anna-liget madarainak jó része bevált ivóvíz forrásként használja a fotós les itatóját. A kialakított hely egy vagy két személy részére nyújt megfigyelési, fotózási lehetőséget egy speciális üvegen keresztül. Az üveg mögött, a les sötétjében a madarak nem látják a fotósokat, így testközelből készülhetnek páratlan felvételek a szebbnél szebb erdei énekesekről.

A kis tavat általában fácánok, erdei pintyek, kék- és széncinegék, őszapók, csízek, füzikék, csuszkák, fakopáncsok, fekete harkályok, zöld küllők, szajkók látogatják, de nem ritka vendég egy-egy karvaly sem. A madarak mellett őzek, mókusok, mezei nyúl, sőt vörös róka is megfordult már az objektívek előtt

– áll a nemzeti park közleményében.

A fotós lesben ajánlatos legalább két órát csendben eltölteni. Egyszerűbb fényképezőgéppel is csodás felvételek készülhetnek, de az élmény kattintás nélkül is egyedi, hiszen a vadvilágot ilyen közelről látni a ritka pillanatok közé tartozik.

Az Anna-ligeti fotós lesbe be kell jelentkezni, bérleti díj fejében látogatható a Körösvölgyi Állatpark mindenkori nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó
Igazi madárkánaán az alföldi tó környéke
Hihetetlenül változatos itt a madárvilág.
Olvasói sztorik