Életmód

Harc a patkányok ellen: terrierekkel és vadászgörényekkel irthatók hatékonyan a rágcsálók

Facebook / Vegyszermentes Patkányirtás Kutyákkal és Vadászgörényekkel
Facebook / Vegyszermentes Patkányirtás Kutyákkal és Vadászgörényekkel
A Macskafogó című rajzfilm jópofa sztárjai a valóságban közel sem annyira barátságosak és veszélytelenek, mint a mozivásznon. Évek óta tisztában van ezzel Radócz Tamás is, akit akkor hívnak, ha a rágcsálók elszaporodnak a portán.

Ma már nem csak a mezőgazdaságból élők körében okoznak nagy fejtörést a patkányok, a rágcsálók gyakran tömegesen megjelennek a városi területeken. Raktárakban és terményekben, de a kertben is otthonosan mozognak és számos betegséget terjeszthetnek. A harapásuk veszélyes lehet, különösen gyermekek és idősek számára.

A patkányok irtása nem kis kihívás, ezek az állatok rendkívül óvatosak és intelligensek. A csapdák és mérgek gyakran hatástalanok, ezért fontos a megelőzés, például az élelmiszerek és hulladékok megfelelő tárolása, valamint az épületek és csatornarendszerek szigetelése. A patkány képes megtanulni és felismerni a bonyolult útvonalakat, valamint kitérni a csapdák elől. Ha tömegesen érkeznek hozzánk és nem boldogulunk velük, érdemes irtásukkal foglalkozó szakember segítségét kérni.

Radócz Tamás

Okosan alkalmazkodó vándorok

A vándorpatkány (Rattus norvegicus) valamint a házi patkány (Rattus rattus) régóta megkeseríti a gazdák életét. A vándorpatkány nagyobb és robusztusabb, mint más patkányfajok, általában 20-25 centiméter hosszúra nő, de a farka még ugyanekkora lehet. A szapora rágcsáló testtömege változó, akár fél kilósra is hízhat, ráadásul erőteljes fogai folyamatosan nőnek, ezért állandóan rágniuk kell valamit.

Radócz Tamás

A patkányok napjainkban az egész világon megtalálhatók. Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően városi és vidéki környezetben egyaránt képesek megélni. A veszélyes rágcsálók városokban, falvakban, farmokon, valamint csatornarendszerekben és raktárakban húzzák meg magukat. Szeretik azokat a helyeket, ahol könnyen hozzáférhetnek az élelemhez és a vízhez. Emellett vidéki környezetben is előfordulnak, réteken, erdőszéleken vagy folyók mentén.

Ahhoz, hogy a patkányok megragadjanak egy adott területen, optimális környezetre van szükség. Hogy mi az optimális? Megfelelő élelemforrás, búvóhelyek, háborítatlan terület. Ezért van az, hogy egy tiszta területen is megmaradnak, mivel a közelben van egy élelemforrás ahova mindig járni fognak

– mesélte Radócz Tamás a Sokszínű vidéknek.

Tamás 2016 óta foglalkozik vegyszermentes patkányirtással, közvetlen munkatársai hűséges kutyái, és tucatnyi rettenthetetlen vadászgörény. A férfinek az a tapasztalata, hogy az utóbbi időben a vándorpatkány Magyarországon kiszorította a házi patkányokat.

Radócz Tamás

Ideális helyeket találnak a ház körül

A patkány hihetetlenül gyorsan szaporodik, a nőstények évente akár 5-7 alkalommal is ellenek, és egy-egy alom 6-12 kölyökből állhat. A kölykök gyorsan fejlődnek és néhány hét alatt önállóvá válnak, két-három hónap után pedig már szaporodásra képesek. Ennek a gyors szaporodásnak köszönhető, hogy a patkányok száma és elterjedése rendkívül nehezen kontrollálható.

Az állattartás során a takarmányt zárt helyen tárolni, ha nincs rá kapacitás, akkor hordókban is tökéletes. Több helyen probléma a szemét is, a nem használt dolgok az udvaron. Ezek mind megfelelő búvóhelyet jelentenek a patkányok számára, akik így egész évben kényelmesen szaporodhatnak. Eleve enyhék a telek, kevesebb a csapadék, ami a járatrendszert megtölthetné vízzel

– sorolta a problémákat a szakember.

Radócz Tamást gyakran azért keresik fel, mert átjárnak a patkányok egy-egy területen. Ez már csak azért sem meglepő, mert a szapora állatok életmódjához hozzátartozik, hogy éjszakánként rendszerint nagy területet járnak be élelem után kutatva.

Radócz Tamás

A négylábú munkatársak

Tamásnak három patterdale terrier segít a munkában, Avar, Málna és Masni feladata a szapora állatok felkutatása. Az ebek mellett 10-15 vadászgörény végzi a munka dandárját a férfi csapatában, ekkora létszám éppen elegendő egy-egy terület vegyszermentes patkánymentesítésére.

Patkányirtásra nincs kimondott fajta, úgy gondolom, van, aki erre születik. Régebben jagd terrierekkel és foxterrierekkel dolgoztam, de a patterdale terrier egy egészen más világ. Ezeknek a kutyáknak hatalmas munkamoráljuk van, okosak, figyelmesek, és ami a legfontosabb, a családban igazi társaink a munka után

– magyarázta a patkányvadász.

Radócz Tamás

Fontos az összhang

Radócz Tamást sokan keresik fel azzal, hogy nem boldogulnak a portájukra tévedt patkányokkal. Az összeszokott csapat telefonon egyeztetett időpontban érkezik a helyszínre, majd először a terrierek látnak munkához. Avar, Málna és Masni feltérképezi az adott területet. A legforróbb nyomon megállnak, ekkor jöhetnek a vadászgörények, akik végigmennek a járatokon és megkeresik az áldozatot. Miután meglelték a patkányokat, magasabb fokozatra kapcsolnak: végeznek a fészekaljjal és a nagyobb példányokkal is, akik között mindig akadnak „szerencsésebbek”, akiknek megadatik az a lehetőség, hogy kijöjjenek a járatból, a felszínen azonban a hűséges terrierek várják őket.

A kutyák megroppantják a patkány gerincét, míg a vadászgörények a tarkót fogják, hogy minél kisebb esélye legyen a rágcsálónak visszaharapni.

Radócz Tamás

Tamás szerint azért is roppant hatékony ez a módszer, mert a vadászgörények ösztönből dolgoznak. A fürge állatokba már születésük pillanatában kódolva van az ölés, számukra ez természetes dolog. Ám ha valaki úgy dönt, saját maga veszi kézbe az ügyet, jobb, ha előbb átgondolja a dolgot, nem mindenkinek való “házi vadászgörény”.

Maga a vadászgörény tartása nem oldja meg egy csapásra a problémát, foglalkozni kell vele, kutyához szoktatni. Fontos, hogy a közös hang meg legyen náluk. A vadászgörény ellátása nem túl bonyolult, ám óvatosan kell bánni velük, a hozzá nem értő embereket hamar baleset érheti, könnyen megharaphatják az állatok

– figyelmeztetett Tamás, aki szerint évente egyszer érdemes átnézetni a portát.

Radócz Tamás

Radóczi Tamást gyakran hívják olyan helyekről is, ahol korábban már megfordult. Módszere hatékonyságáról sokat elárul, hogy volt olyan helyszín, ahol tavasszal közel 80 egyedet sikerült megfogni, majd ugyanazon év decemberében ennek tört része, mindössze 13 rágcsáló került terítékre.

Kapcsolódó
Veszélyes következménye lett, hogy a lakosság folyamatosan etette a hódpatkányokat Tatán
Figyelmeztették a helyieket, hogy hagyjanak fel az állatok táplálásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik