Kertünk-Portánk

Környezetbarát rágcsálóirtás vadászkutyákkal és vadászgörényekkel

NovaTox
NovaTox
Működnek őseink ötletei.

Kevesen gondolják, de nem csak a tanyák, hanem a családi házak, sőt akár belvárosi lakások állandó vagy visszatérő vendége a patkány, valamint különböző kártevő rágcsálók. A nem várt társbérlők nem csak károkat képesek okozni, hanem számos betegséget is terjeszthetnek, ugyanakkor jó hír, hogy környezetbarát módon is lehet ellenük védekezni. Kovács Tamás és csapata őseink ötletét használja: vegyszerek helyett vadászgörényekkel és kiképzett kutyákkal küzd a patkányok ellen.

Kapcsolódó
Túlszaporodtak a pockok a Dél-Alföldön
Gondos talajműveléssel, a ragadozó madarak helybe csalogatásával jelentősen gyéríthetők a rágcsálók.

Budapesten a csatornahálózatban, vidéken pedig a kertekben, baromfiudvarokba, különböző tárolók körül jelenhetnek meg a patkányok. Kovács Tamás, a kártevőirtás szakértője szerint megjelenésüktől a hideg időben fokozottan tartani kell, mert ilyenkor ezek az állatok is szeretnek biztonságos, meleg helyre húzódni.

Alapvetően a nyári időszakban a rágcsálók (patkányok, egerek) külső területeken vannak, mint az erdők, mezőgazdaságok, ezért az ember számára nem okoznak problémát. A hideg idő megjelenésével viszont a házunkban, udvarunkban, lakásunkban is megjelenhetnek és ez már semmiképp sem összkomfortos érzet. A patkánynak az ember környezetében nincs helye. Még biológiai tanulmányainkból tudjuk, hogy károsak az egészségre, hiszen különböző fertőzéseket terjesztenek, de egyébként is ők nem a házi kedvenc kategóriába tartoznak

– mondja Kovács Tamás.

Több milliós kárt is okozhatnak

De akkor is zavaró a jelenlétük, ha egy mezőgazdasági területen jelennek meg. Ilyenkor a gazdasági kár is jelentős, mert megrágják a csöveket, a szigetelést, sőt a gépekben akár több milliós károkat képesek okozni. Mivel folyamatos a szaporodásuk, az év minden napján jelen vannak, csak a téli időszakban tűnnek fel jobban. Védekezni és irtani a patkányok nem csak lehet, hanem kell is!

Három féle módszer van a patkányok ellen: irtószer mentesen, lakossági és szakipari irtószerrel, valamint vadászgörénnyel és vadászkutyával. Az első módszernél nagyon esetleges az eredményesség, mert a patkány hamar felfedezi, hogy ott a csapda, és nem megy arra. A második módszernek hibája, hogy nagyon alacsony az irtószerekben a hatóanyag, valamint, hogy a patkány is ösztönlény, ezért zsákmányol. Elhurcolja, mint egy zsákmányt, de mégsem eszi meg. A harmadik módszer őseink módszere.

NovaTox

Saját tapasztalatok alapján lett az ősi módszer újjáélesztve

A megoldást már őseink is alkalmazták, csak méltatlanul feledésbe merült, hogy vadászgörényekkel és vadászkutyákkal el lehet végeztetni a patkányirtást.

Magyarországon nincs ennek szakirodalma, de a saját tapasztalatink által sikerült feltámasztani. Elkezdtük tudatosan beintegrálni a már ismert módszerekhez. Sok idő volt, mire a törzsállományt létrehoztuk, hiszen, ha az állat tenyésztéséből 50-70 év kimarad, az nagyon meglátszik. Pedig az ötlet tényleg nem új, már 3000 évvel ezelőtt is voltak egyiptomi falrajzok, ahol görényekkel ábrázolták a patkányirtást. Itthon a háború környékén volt a felvirágzása, aztán feledésbe merült

– árulta el a kártevőirtás szakértője, aki azt is hozzátette, a kutyákat képezik, de a vadászgörények esetében az ösztönökre hagyatkoznak.

A görényes és kutyás vadászat azonnal megoldja a problémát

Ha kémiai irtás történik, akkor a rágcsálóirtószerek esetében szükséges megvárni amíg a patkány felfedezi, majd elfogyasztja a patkányirtószert. Ha ez megtörténik, a méreg akkor is nagyon lassan fejti ki a hatását, a mérgeződés általában az állat tömegétől is függ, de körülbelül 5-7 nap elteltével pusztul csak el. Ráadásul sok esetben az ember számára nem hozzáférhető helyen.

Ezzel szemben a vadászkutya pontosan képes feltérképezni a patkány útvonalát, hogy hol tartózkodik épp, vagy hol fészkel. Azonnal van eredmény, nem kell hónapokig visszajárni, és felesleges csapdákat kihelyezni.

Az öko, bio, környezettudatos szemlélet folyamatosan terjed a világban, és az, hogy mindenféle környezetszennyezés nélkül is lehet a patkányokat irtani az nagy előny. Ugyanakkor hátrányai is vannak, mert nem mindenhol lehet alkalmazni. Például a gipszkarton fal mögé vagy egy tetőbe nem tudom beküldeni a vadászgörényt sem, így a mi módszerünk attól egyedi, hogy kombinálni tudjuk az irtási lehetőségeket

– mondta el a szakértő.

Kapcsolódó
Túl jól érzik magukat Magyarországon a hódok
A probléma az, hogy a hódnak nincsen természetes ellenségei, hazánkban viszont a ritkítását vagy a kilövését is szigorú szabályok tiltják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik