Gyíkfű, a vadon termő sebgyógyító

A természet patikája mindig nyitva van.

A közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris), népies nevén toroköröme, torokgáncs, torokvillahin, patikai gyérfű, szilvafű, szilvalevelű fű, tűzfű, békavar, az ajakosvirágúak rendjébe az árvacsalánfélék családjába tartozó Prunella növénynemzetség tagja. Nevét onnan kapta, hogy régen torokgyík ellen gargarizálásra használták, de más gyógyhatásai is vannak.

A növény megszárított virágzó hajtása poliszacharidokat, rozmaringsavat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, színanyagokat, kumarinokat, urzol- és oleanolsavat, kis mennyiségben illóolajat, ásványi elemeket és vitaminokat tartalmaz.

Már az ókorban is használták a szem és a máj gyulladásos tüneteinek kezelésére és vizelethajtóként.

Évszázadok óta ismert nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is.

A modern kori gyógyászat a vírusölő hatását vizsgálja herpesz és HIV vírus ellen, illetve az immunrendszer működését befolyásoló hatását. Hatékony leukémia és bőrrák esetén. Az Európai Gyógyszerkönyvben Prunellae spica néven (Ph.Eur. 7/6. kötet, 2013). van bejegyezve.

Kivonata gazdag fenolos, antioxidáns hatású vegyületekben így új perspektívát jelenthet az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar területén, mint természetes eredetű, jellegzetes illattól is íztől mentes tartósítószer.

Hol találhatunk gyíkfüvet?

Magyarországon honos növény, legelőkön, kaszálókon, nyílt erdőkben, parkokban vagy akár kertekben is rálelhetünk. A félárnyékos, nedvesebb élőhelyeket kedveli. A gyíkfű egy alacsony növésű növény, amely 10-30 cm magasra nő. Lándzsa alakú levelei zöldek, néha lilás árnyalattal, virágai lilás-kék színűek, amelyek nyár közepén jelennek meg, ekkor gyűjthetjük metszőollóval vagy éles késsel. A levágott hajtásokat szárítsuk meg egy napfénytől védett szellős helyen.

Így használjuk a gyíkfüvet

Gyógytea: A gyíkfűből készített tea segíthet a torokgyulladás, megfázás és egyéb légúti fertőzések enyhítésében. 1 teáskanál szárított növényt tegyünk egy csésze vízbe – ha forró a víz, 20 perc múlva, ha hideg, akkor másnap szűrjük le. Terápiás célra (májbántalmak, gyulladásos és megfázásos tünetek, vizelethajtóként) naponta 3 csészével fogyasszunk belőle, lehetőleg mézzel ízesítve. Torok gargarizáláshoz olyan forrázatot használjunk, amit 9 perc elteltével szűrűnk le.

Tinktúra: Az alkoholos kivonatok használhatók bőrfertőzésekre, sebekre.

Külső pakolás: A növény friss vagy szárított leveleiből készült borogatás közvetlenül alkalmazható a bőrre, gyulladások, rovarcsípések és kisebb sérülések kezelésére.

Kapcsolódó
Gyógynövények, melyeket ősszel érdemes begyűjteni
Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.
Címkék: gyíkfű