Szombaton lesz a Kéktúrázás Napja, még lehet jelentkezni

A Magyar Természetjáró Szövetség 2020 óta rendezi meg ingyenes közösségi túranapját, amely során közel másfélszáz túracsoporttal egy nap alatt körbejárják az Országos Kékkört.

A Magyar Természetjáró Szövetség 2020 óta rendezi meg ingyenes közösségi túranapját, amely során közel másfélszáz túracsoporttal egy nap alatt körbejárjuk az Országos Kékkört.

A több ezer embert megmozgató, 2020-ban indult rendezvényt hagyományosan október második szombatján tartjákk. Ezen a napon a résztvevő túracsoportok kisebb-nagyobb távokat megtéve összességében teljesítik a több mint 2580 km-t, tehát az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalait.

Mind a 143 csoportot szakaszfelelősök kísérik, akik segítenek a logisztika megszervezésében és a terepi tájékozódásban is. A szakaszok közt találtok könnyűt és nehezet, rövidet és hosszút, sík és hegyi terepet, tematikusat és gyerekeknek valót, így mindenki a saját erőnléte és érdeklődése szerint választhat.

A túranapon bárki részt vehet: aki épp elkezdené a kéktúrát, aki nem szeretne egyedül túrázni, aki szeretne érdekességeket hallani a túravezetőtől, vagy egyszerűen csak egy jó hangulatú túrára vágyik.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető, a nap végén kirajzolva a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

A Kéktúrázás Napjára az esemény weboldalán lehet kiválasztani a túraszakaszt és regisztrálni.

A Kéktúrázás Napja főszervezője a Magyar Természetjáró Szövetség. Az MTSZ 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát, mely útvonalat először, rendezvény keretében az 1938-as Szent István Vándorlás alkalmával jártak be.

A szervezők 2020-ban első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezték meg az ingyenes közösségi túranapot, melyet a következő évben már az Országos Kékkör mindhárom túraútvonala követett. A jövőben a Kéktúrázás Napja hagyománnyá alakítása a cél.

Kapcsolódó
Rekordot döntöttek a kéktúrázók
Teltházas volt a Kéktúrázás napja.