Október 18-án az Országos Gombakiállításon Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke kihirdette a 2025-ös Év Gombáját, közölte Facebook-oldalán a Magyar Mikológiai Társaság.
Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz.
A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint tavasztól őszig találkozhatunk a nyertes gomba termőtestével, ami kezdetben dudoros élénksárga esetleg narancsos. Később ellaposodik, gyakran zsindelyszerűen több gombatest összenő. Színük kifakul, fehéres lesz. A sárga gévagomba kezdetben puha termőteste szívós, fás lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik.
Addig fogyasztható, amíg puha, lédús és a kés könnyen beleszalad. Leszedés után azonban hamar kiszárad.
Magas a C-vitamin és kálium tartalma, különböző gyógyhatásait is kimutatták.
Fagyasztva tartósítható. Íze kissé savanykás, ezt – ha nem kedveljük – felhasználás előtt tejbe áztatva elvehetjük. Nincs jellegzetes gombás íze, ezért olyanok számára is hasznos fehérjeforrás, akik nem igazán kedvelik a gombát. Nem véletlen, hogy angolul chicken of the woods, azaz az „erdő csirkéje a neve” , olvasható a cikkben.