Ezek az őszi szupertáplálékok védik hatékonyan szervezetünket

Hat olyan, a piacon is könnyen beszerezhető élelmiszert mutatunk be, amelyek tele vannak a testünket védő hatóanyagokkal.

Ha közeleg a tél, akkor mindig szóba kerül a vitaminpótlás, a nyomelemek bevitele szervezetünkbe, az egészségünket támogató, segítő élelmiszerek.

A Magyar Mezőgazdaság segítségével most bemutatunk hat olyan zöldséget, amelyeknek a rendszeres fogyasztása sokkal hatékonyabban támogatja a testünket, mint bármelyik táplálékkiegészítő.

Cékla

A cékla antioxidánsai óriási vehemenciával csapnak szét a szabad gyökök között és harcolnak az oxidatív stressz ellen. A vörös színét adó betacianinok rákellenes aktivitást mutatnak. A cékla, illetve a céklalé számára a krónikus gyulladások és a rák kezelésében is érdemes helyet szorítani. Kedvező hatással van az érrendszerre, segít megőrizni a szív egészségét, valamint csökkenti a vérnyomást. Vastartalma kiválóan hasznosul, és azért is optimálisabb a test számára, mint a hem-vas, mert csak a szükséges mennyiségben szívódik fel, ezáltal elkerülhetők a vastöbblet miatt fellépő kóros állapotok.

Kelkáposzta

Rengeteg antioxidáns hatású vegyülettel felfegyverkezve jó esélyekkel száll harcba az oxidatív károsodásokat okozó szabad gyökökkel. Csökkenti bizonyos rákfélék előfordulási arányát. Megtalálható benne az elképesztő tulajdonságokkal bíró szupervegyület, a szulforafán előanyaga. Nyersen kiváló C-vitaminforrás. Tekintélyes mennyiségben található benne a véralvadásban szerepet játszó K- vitamin, ami egyébként eléggé lecsökkent étrendünkben. Erősíti a csontokat. Rosttartalmával kitisztítja a méreganyagokat a bélrendszerből, lágyítja és jó formában tartja a székletet.

Brokkoli

Erős antioxidánsvegyületeivel harcol a reaktív oxigén származékok ellen. Serkenti a májműködést és a méregtelenítést. Rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Semlegesíti a karcinogéneket, csökkenti mérgező hatásukat, és felgyorsítja az eltávolításukat. Még a rovarirtók és más kártékony anyagok rákkeltő hatása ellen is véd.

Hagyma

Javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és a trombózisveszélyt, valamint élénkíti a vér- és a nyirokkeringést. Csökkenti a koleszterinszintet. Segíti az emésztést. Csökkenti a gyomor- illetve a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Serkenti a szervezet legerősebb antioxidánsának, a glutationnak a termelését. Támogatja a méregtelenítést. Erősíti a csontokat és megakadályozza a csontbomlást.

Édesburgonya

Bőségesen tartalmaz antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket. Dúskál a bélrendszerünkben található jó bacik számára rendkívül hasznos rostokban. Vigyáz a kardiovaszkuláris rendszerünkre, segít a káros xenoösztrogének eltávolításában és pihentetővé teszi az alvást

Sütőtök

Majd kicsattan az olyan szupervegyületektől, mint az alfa-, és béta-karotin, béta-kriptoxantin, lutein és zeaxantin. Csökkenti a sztrók, a tüdő-, és a bélrák, illetve a reuma és az ízületi gyulladás előfordulásának kockázatát. Védi a szemet, támogatja a csontállomány erősségének megőrzését.

Kapcsolódó
3 kihagyhatatlan céklás recept a levestől a desszertig
A céklát főleg savanyúságként esszük, de kár lenne itt megállni, amikor annyiféle ételt készíthetünk belőle. Három receptet hoztunk, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni.