A fogak színe elsősorban a génektől függ. Sok ember fogának már eleve enyhén sárgás természetes árnyalata van. Azonban nagymértékben befolyásolják a fogak színét azok az ételek is, amikkel a fogak érintkezésbe kerülnek. Mire kell leginkább figyelni, tette fel a kérdést a prozeny.cz.
A fogzománc, ami az alatta lévő réteget, a dentint védi, természetesen fehér. A dentin azonban normális esetben sárga és porózus szerkezetű. Egyes anyagok jelentősen marják és károsítják a zománcot, ami a fogak általános színének megváltozásához vezet.
Citrusfélék és savas ételek: A savas pH-jú ételek, mint például a citrusfélék és akár a paradicsom is, károsíthatják a fogzománcot, sárgás árnyalatot adva a fogaknak. A citromlé foszfor- és kalciumkristályokat tartalmaz, amik marják a fogzománcot. Ezért érdemes fogyasztása után vízzel kiöblíteni a szájat.
Kávé és tea: A kávé úgynevezett tanninokat tartalmaz, ezek fogyasztása foltok kialakulásához és a fogak elszíneződéséhez vezet. Mivel a kávé savas, megváltoztatja a pH-egyensúlyt a szájban. Ezért minden kávé után cukormentes rágógumit érdemes rágni, javasolják a fogorvosok. A kávéhoz hasonlóan a tea is tartalmaz tanninokat. Például a zöld tea szürkére, míg a fekete tea sárgára festi a fogakat.
Áfonya és szeder: Bár az erdei gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, amik fontosak a szervezet számára, a leveikben nagy mennyiségű pigment is található. Ezek a fogzománccal érintkezve reakcióba lépnek, foltokat és sötét elszíneződést okozva. Ugyanez igaz a gránátalmára is. A sötét gyümölcsökből készült levek és turmixok szintén károsak a zománcra. Fogyasztásukkor segíthet egy szívószál, mivel megakadályozzuk, hogy a pigment a fogakra kerüljön.
Sárgarépa és cékla: A sárgarépa és a cékla is erősen elszínezi a fogakat. Mivel ezek is nagyon egészséges ételek, a fogak érdekében semmiképpen sem szabad lemondani róluk. Segít, ha sárgarépából és céklából levet készítünk, amit szívószállal iszunk meg.
Bor: Ha valaha is fehérítetted a fogaidat, a dentálhigiénikusod valószínűleg óva intett a vörösbortól, és jó okkal. A bor szürkés foltokat okoz a fogakon, amiket nehezebb eltávolítani, mint a sárga foltokat. A fehérbor olyan savakat is tartalmaz, amik veszélyesek a fogakra. Ezek marják a fogzománcot, ami így még fogékonyabb lesz a nem kívánt elszíneződésekre. Legjobb, ha bor és más foltot okozó ételek és italok fogyasztása után tiszta vízzel öblítjük ki a szánkat, és csak körülbelül fél óra elteltével mosunk fogat.
Limonádék és energiaitalok: Az üdítők, legyenek azok világosak vagy sötétek, a fogakat leginkább károsító ételek közé tartoznak. Minden üdítő, beleértve az egészségesnek tűnő gyümölcsösöket is, nagy mennyiségű vegyszert tartalmaz, mint amilyenek a színezékek és a mesterséges aromák, amik jelentősen károsítják a fogzománcot.
Édességek: Az édességek mesterséges színezékeket tartalmaznak, ezek pedig lerakódnak a fogakon. Ha valami édeset eszünk, utána mindenképpen öblítsük ki a szánkat vízzel, de ne mossunk fogat azonnal, hanem csak körülbelül fél óra múlva. A nyálnak is megvan a maga helye a fogak tisztításában, aminek időre van szüksége ahhoz, hogy elvégezze a munkáját.
Tudtad, hogy egy egyszerű gyakorlattal csökkentheted a vércukorszinted?

