Életmód

Ezért volt tilos a szerzeteseknek csalánmagot fogyasztani

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A növény szinte minden része fogyasztható.

Gyerekkorunkban inkább kerültük a csalánt, nehogy megcsípjen, ám felnőttként egyre többen fedezik fel, hogy a növény szinte minden része fogyasztható. Leveléből tea, főzelék és leves készül, gyökerét gyógyászati célokra használják – de kevesen tudják, hogy a csalán apró magja is értékes táplálék, írja az Éva.

Miért érdemes fogyasztani?

A csalánmag igazi tápanyagbomba. Fehérjében, rostban gazdag, tele van ásványi anyagokkal (vas, kalcium, magnézium), valamint C- és B-vitaminokkal. Íze különleges: dióra emlékeztető, enyhén fűszeres, zöld aromával. Ez teszi változatosan beilleszthetővé a mindennapi étrendbe.

Hagyományosan úgy tartották, hogy erősíti a szervezetet, segít a vérszegénység, az ízületi gondok és az allergiák kezelésében, sőt az immunrendszer támogatásában is szerepet játszhat.

Hogyan fogyasszuk?

  • Pirítva vagy natúr: salátára, tésztára, szendvicsre szórva, de akár magában is ropogtatható.
  • Italokban: smoothie-ba keverve extra energiát ad.
  • Teaként: gyulladáscsökkentő, tisztító hatással bírhat.
  • Gyógynövénykészítményekben: kivonatok és kapszulák formájában is kapható.

Ha szárítva tároljuk, akár egy évig is eláll, így mindig kéznél lehet.

Miért tiltották a szerzeteseknek?

A középkorban a csalánmagot nemcsak erősítőnek, hanem vágyfokozónak is tartották. Éppen ezért a kolostorok falai között tiltólistára került: a szerzetesek és apácák szigorú böjtjeinek és önmegtartóztatásának nem fért bele olyan élelmiszer, amely testi vágyakat erősíthetett volna.

Ami számukra veszélyt jelentett a lelki tisztaságra, az számunkra ma inkább előny: a csalánmag energizáló, vitalizáló hatású, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel újra.

Korábban megírtuk, hogy miért hasznos a kertben a csalán, hogy hogyan enyhíthető a csaláncsípés okozta fájdalom és hogy mikor ne igyunk csalánteát.

Kapcsolódó
Zsengék a levelei, most az igazi: leves, főzelék és nokedli csalánból
Nem kell magot ültetni, palántázni, öntözni, gondozni. Rengeteg van belőle a természetben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik