Otthon készült

Zsengék a levelei, most az igazi: leves, főzelék és nokedli csalánból

Nem kell magot ültetni, palántázni, öntözni, gondozni. Rengeteg van belőle a természetben.

A csalán sok mindenre jó, javítja a talajt, de vírusok ellen is kiváló. Teája kellemes, és a konyhában is remek alapanyag.

A csalánból készült ételek az első, tavaszi friss zöldből készült fogások közé tartoznak. Elkészített állapotában hasonlít a spenóthoz, ízvilága azonban teljesen más. Ha főzeléket készítünk, akkor az elkészítés menete a következő:

A növény legfelső, zsenge hajtásait kevés vízben puhára főzzük, picinyke sóval, fehér borssal, bazsalikommal, gyömbérrel, kurkumával ízesítjük. Három evőkanál rántást adunk hozzá, egyet még rottyantjuk, és készen is vagyunk.

Önmagában is remek, egy-két tükörtojással pedig fantasztikus. Van, aki főtt krumplival fogyasztja.

Aki krémesebbre szeretné a főzeléket, az a rántás hozzáadása előtt összeturmixolhatja.

Fotó: Simon Péter
Fotó: Simon Péter

Ha levest szeretnénk belőle, annyi a különbség, hogy nem kell berántani. Ekkor pirított kenyérkockával tálaljuk.

Vannak, akik a megmaradt főzeléket nokedlihez használják, és az így kiszaggatott tésztát sajtszósszal tálalják.

Hogy esetleg nincs otthon csalán? Irány a legközelebbi rét, vagy erdő – távol az országúttól. Kesztyű sem kell, a zsenge hajtások nem csípnek. Szedjél egy nyalábbal! Tavaszi kedvenced lesz, meglátod.

Címfotó: Wikimedia Commons

Olvasói sztorik