A délutáni nassolás nem feltétlenül kell, hogy bűntudattal járjon – sőt, egy friss kutatás szerint akár az egészségünk javára is fordíthatjuk. Az Oregon State University tudósai ugyanis kimutatták: napi körülbelül 45 szem mandula (ez nagyjából 50–60 gramm) rendszeres fogyasztása jelentősen mérsékli az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét – tette közzé a Fox News.
A vizsgálatban 77, 35 és 60 év közötti felnőtt vett részt, akik mindannyian metabolikus szindrómával élnek – ez a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke egyik fő kockázati tényezője. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport 12 héten keresztül mandulát, a másik ugyanannyi kalóriát tartalmazó sós kekszet nassolt.
A kutatók szerint a titok a mandulában található vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és egészséges zsírsavakban rejlik. Ezek együttesen nemcsak a szív- és érrendszert támogatják, hanem az emésztést is.
Érdekesség, hogy bár a vizsgálat kifejezetten mandulára fókuszált, a szakértők szerint más olajos magvak – például a mogyoró vagy a dió – hasonlóan pozitív hatásúak lehetnek.
Korábbi cikkeinkben felhívtuk már a figyelmet a karalábé, a gyömbér, de még a sörivás pozitív hatásaira is.

