Életmód

Élelmiszerek, amelyek jótékonyan hatnak a szívműködésére

Pixabay
Pixabay

A megfelelő étrend és életmód kiválasztásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy természetesen csökkentsük a koleszterinszintünket. Az alábbiakban olyan élelmiszerekről lesz szó, amelyek rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a koleszterinszintünk csökkentéséhez.

Zsírszegény tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint például a sovány tej, joghurt és sajt, kiváló kalciumforrások, miközben segítenek csökkenteni a telített zsírok bevételét, ami hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez.

Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek

A halak, különösen a lazac, makréla és tonhal, kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak. Ezek a zsírsavak csökkenthetik a triglicerid szintet és növelhetik a jó koleszterin (HDL) szintjét.

Zab és rozs

A rostokban gazdag élelmiszerek, például a zab és a rozs, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet. A rostok képesek megkötni a koleszterint, így segítik a szervezetből való eltávolítását.

Olívaolaj

Az extra szűz olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak hozzájárulhatnak a rossz koleszterinszint (LDL) csökkentéséhez, miközben a jó koleszterinszintet (HDL) növelik.

Mandula és diófélék

Az egészséges zsírokat tartalmazó mandula és diófélék segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet. Ezek a magvak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, ami további előny lehet.

Fokhagyma

A fokhagyma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. A fokhagymában található alliin nevű vegyület antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik és elősegítheti a vérerek tágulását.

Avokádó

Az avokádóban található egyszeresen telítetlen zsírsavak és rostok szintén pozitív hatást gyakorolhatnak a koleszterinszintre. Az avokádó emellett tápláló és telítő élelmiszer is.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmuk révén hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök, például narancs és grapefruit, segíthetnek a szervezetnek a koleszterin lebontásában.

Az egészséges táplálkozás és a megfelelő életmód megválasztásával sokat tehetünk a koleszterinszintünk szabályozásáért. Az említett élelmiszerek rendszeres fogyasztása mellett fontos az egészséges testsúly fenntartása, a rendszeres testmozgás és az alkoholfogyasztás mérséklése is. Mindemellett javasolt szakemberrel konzultálni, hogy személyre szabott tanácsok alapján alakítsuk ki az optimális étrendünket a szív- és érrendszer egészségéért.

Kapcsolódó
Jótékony hatású a vércukorszintre a csiperke
A sokoldalúan felhasználható csiperkegomba újabb pozitív tulajdonságára derült fény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik