Életmód

Hatékonyabbá teheti a fogyókúrát a mandula

pixabay
pixabay
A mandula beillesztése az energiaszegény étrendbe segíthet a fogyásban és javíthatja a kardiometabolikus egészséget.

A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) Obesity című folyóiratban közzétett tanulmányában jutottak arra a következtetésre a tudományos szakemberek, hogy a mandula beillesztése az étrendbe hatékonyabbá teheti a fogyókúrát.

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a vizsgálatban 106 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt egy kilenc hónapos étkezési programban vettek részt, amit két időszakra osztottak : egy három hónapos, energiakorlátozott időszakra a fogyás érdekében, majd egy hat hónapos oly módon szabályozott időszakra, mely a testsúly megtartását célozta.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a dióféléket fogyasztók csoportjába, ahol az energiabevitel 15%-át sózatlan, héjas egész mandulából, vagy az olajos magvakat nem fogyasztók csoportjába, ahol az összes kalória 15%-át szénhidrátban gazdag rágcsálnivalókból, például puffasztott rizs szeletből vagy müzliszeletekből nyerték.

A résztvevők a hét 6 napján 30-50 g mandulát vagy magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalót fogyasztottak. A vizsgálat végére a legtöbb résztvevő (82%) legalább 5%-ot veszített testsúlyából. Átlagosan mindkét csoport körülbelül 7 kg-ot fogyott, ami testsúlyuk 9,3%-ának felel meg. Emellett mindkét diéta javította a kardiometabolikus egészségen

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a klinikailag jelentős súlycsökkenés valószínűleg felelős a kardiometabolikus kockázati tényezők, például a testtömegindex (BMI) és a derékkörfogat, a vércukor- és a koleszterinszint javulásáért, amelyet mindkét csoportban megfigyeltek. A tanulmányt azonban fenntartással kell kezelni, többek között a kis mintanagyság miatt. Emellett a résztvevők krónikus betegségektől mentesek voltak, vagyis a kardiometabolikus paraméterek általában az ajánlott tartományokba estek.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tipikus nassolnivalók mandulával való helyettesítése jelentős hatással lehet a lipoprotein alfrakciókra.

A diófélék fehérjében és rostban gazdagok, valamint nagyszerű vitamin- és ásványi anyagforrás. A magas zsírtartalmuk miatt azonban az olajos magvak rossz hírnek örvendenek a diétázók körében. Ezek a zsírok azonban telítetlen – egészséges – zsírok, amelyek segíthetnek a rossz koleszterinszint csökkentésében, a gyulladások enyhítésében és a szív egészségének javításában.

Mindazonáltal a diófélék fokozott fogyasztása nem elegendő az egészséges fogyáshoz. Alapvető fontosságú, hogy a fogyókúrás stratégiákat megbeszélje orvosával, kezelőorvosával, aki javasolhatja a kiegyensúlyozott étrend követését, a fizikai aktivitás növelését és a stressz kezelését.

(Forrás: healthnews.com)

Kapcsolódó
Ezekkel az élelmiszerekkel alakítható ki szívbarát étrend
Együnk gyümölcsöket, kombináljuk a leveles és keresztesvirágú zöldségeket, az összetett szénhidrátokat, a növényi és sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik