Kertünk-Portánk

Így tároljunk diót, hogy ne romoljon meg

Getty Images
Getty Images
A dió elég drága csemege, tegyünk meg mindent a megfelelő tárolásáért, hogy később minőségromlás nélkül felhasználhassuk.

Hogyan tároljuk a diót? Az Agrofórum osztotta meg a tárolási tippeket.

Héjastul

Ha saját diótermésünk van vagy héjas diót veszünk, akkor héjastul tovább el tudjuk tárolni, érdemes a felhasználásig így hagyni. Mindenképpen legyen száraz a diók felülete, ehhez legjobb kiterítve megszárítani, majd szellőző zsákokban hűvös és száraz helyen tárolni.

Így két évig jó marad a diónk.

Megpucolva

Ha megpucoljuk a diót, akkor az avasodása hamarabb elkezdődik.

Tárolhatjuk jól zárható befőttesüvegben, így a bogarak és a rágcsálók sem férhetnek hozzá. Ráadásul az illatát sem érezhetik, így nem is vonza őket a kamránk környékére. Fontos, hogy az befőttesüveg legyen tiszta és teljesen száraz is, mielőtt beletennénk a dióbelet. A dióbelet pedig legalább két hónapig szárítsuk az üvegbe helyezés előtt. Ezzel a módszerrel egy évig felhasználható a dió.

Tehetjük mélyhűtőbe is, ha van elég helyünk. Ha azt akarjuk, hogy biztosan ne fagyjanak össze a szemek, akkor először tálcán érdemes lefagyasztani, majd lezárt zacskóban tárolhatjuk tovább a fagyasztóban. Avasodás szempontjából a fagyasztás a legbiztosabb és a legtovább alkalmazható megoldás.

Darálva

A darált diót (illetve más darált magokat, mint például a mandulát, mogyorót, mákot) mindenképpen fagyasztva tároljuk az avasodás megelőzésére.

Kapcsolódó
Féláron adják a magyar dióbelet Bécsben
Hazánkban a 2020. évi gyenge termés miatt ez év első 5 hetében a dió ára 10 százalékkal 3140 forint/kilogrammra nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Olvasói sztorik