Kertünk-Portánk

Féláron adják a magyar dióbelet Bécsben

pixabay
pixabay
Hazánkban a 2020. évi gyenge termés miatt ez év első 5 hetében a dió ára 10 százalékkal 3140 forint/kilogrammra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Legfrissebb agrárpiaci jelentésében a magyarországi dióhelyzetet is elemezte az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., melyből kiderült, hogy amíg itthon emelkedett az ára, addig Bécsben ehhez viszonyítva –  forintra átszámolva – féláron adták a magyar dióbelet a nagybani piacon.

Kapcsolódó
7 tény, miért az egyik legegészségesebb gyümölcs a dió
Annak ellenére, hogy a diónak magas a zsírtartalma, számos lenyűgöző előnye van fogyasztásának.

A KSH adatai szerint Magyarországon a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül mozgott, majd az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 2019-ben 6,8 ezer tonnát ért el. Szakértők a tavaszi fagyok, a dióburok-fúrólégy károsítása miatt 2020-ban az átlagos évek termésének felét valószínűsítették, emellett a betakarítást az extrém csapadékos időjárás nehezítette.

A KSH adatai szerint Magyarország dió-külkereskedelmi egyenlege – ellenétben az EU-éval – pozitív. A héjas dió kivitele volumenében 78 százalékkal 297 tonnára (értéke 79 százalékkal 264,8 millió forintra) esett 2020. január és november között az előző év azonos időszakához képest. A kiszállítás elsősorban Olaszországba és Németországba irányult

– olvasható a jelentésben.

A héjas dió importja évente nem számottevő mennyiség, 19 tonnáról 21 tonnára nőtt a vizsgált időszakban, elsősorban Szlovákiából (19,9 tonna) szállították Magyarországra.

A dióbél kivitele 24 százalékkal 444,8 tonnára nőtt (értéke 53 százalékkal 841 millió forintra emelkedett) a megfigyelt időszakban. A dióbél exportpiaca diverzifikáltabb, mint a héjas dióé, a fő piac az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország

– írják.

Az import zömét a dióbél adja, amelynek behozatala 66 százalékkal (933,8 tonna) nőtt 2020 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi dióbél kínálata egész évben folyamatos. A hazai dió termelői ára 6 százalékkal volt magasabb (2981 forint/kilogramm) 2020-ban, mint egy évvel korábban. A 2020-ban betakarított dióbelet 2021 első 5 hetében 10 százalékkal magasabb áron (3140 forint/kilogramm) kínálták, mint az előző év azonos időszakában.

A belföldi dió heti termelői átlagára a Budapesti Nagybani Piacon (2019-2021)

A jelentésben arra is kitértek, hogy a bécsi nagybani piacon a magyarországi diót 4,4 euró/kilogramm (cc. 1600 Ft/kg) áron értékesítették a 8. héten.

Kapcsolódó
Hatalmas pusztítást végzett a Dunántúlon a dióburok-fúrólégy
Néhány éven belül hasonló helyzetre lehet számítani az egész országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik