Kertünk-Portánk

Karácsonyra meghaladhatja a 4 ezer forintot a dióbél kilónkénti ára

Hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni.

Az idei évben mintegy 3500 tonna dió termett országosan, ami csupán fele az elmúlt évtized átlagának, írta az Agroinform.

7 tény, miért az egyik legegészségesebb gyümölcs a dió
Annak ellenére, hogy a diónak magas a zsírtartalma, számos lenyűgöző előnye van fogyasztásának.

A legnagyobb kárt idén a májusi fagyok okozták, emellett főként az ország nyugati részének kiskerti és szórványültetvényeit pusztította az évről évre egyre nagyobb területen terjedő nyugati dióburok-fúrólégy. Az intenzív növényvédelemmel nem rendelkező kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti.

A fagykár és a kártevők elleni védekezés, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségei miatt a dió ára az év végéig várhatóan tovább emelkedik. A tavalyi 3500 forintos átlagos szintről a karácsony előtti hetekben a minőségi dióbél fogyasztói ára akár a 4000 forintos szintet is meghaladhatja.

Mivel az új kártevő ellen való védekezés költséges és komoly szaktudást igényel, a kiskerti diófák és a 10-20 fás dióligetek termésétől hosszabb távon biztosan elbúcsúzhatunk. Hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni

– mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

A jelentősebb ármozgásoknak azonban határt szab, hogy a dió magas fajlagos értékű, jól tárolható és szállítható gyümölcs, emiatt nem csupán a szomszédos Ukrajnából és Romániából, de Kaliforniából is jelentős tételek érkeznek az országba. Az import árleszorító hatása mellett lélektani oka is van az ár viszonylagos stabilitásának: a vásárlók tömegei 4-5 ezer forintnál többet nem akarnak adni a dióbélért.

Ilyen egyszerűen is készülhet tökéletes bejgli
Teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül.

Magyarország diótermő területe az elmúlt tíz év során jelentősen gyarapodott: 3 ezerről 7 ezer hektár fölé nőtt. Az éves termés nagysága átlagosan 7 ezer tonna, de a kiváló évjáratnak számító 2017-ben elérte a 10 ezer tonnát is.

A dió becsült hazai termelési értéke 4-6 milliárd forint között mozog. Fő exportpiacok: Nagy-Britannia, Németország, Ausztria, Svájc. Az import elsősorban Romániából és Ukrajnából érkezik.

Kiemelt kép: Pixabay

A békebeli zserbó 3 titka, amitől olyan finom lesz, mint a nagyié
Ez a zserbó felteheti a koronát az ünnepekre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik