Életmód

A bacon sem tiltólistás, ha diétáról van szó

Pixabay.com
Pixabay.com
Hogyan építhető be a bacon a fogyókúrába?

Egyre több szuper- és turbódiétáról lehet olvasni, naponta nyilatkoznak hollywoodi sztárok, hogy milyen rendhagyó étkezési szokásokkal tartják formában magukat. Mivel szinte mindenki másra esküszik, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen miből és mennyit érdemes enni.

Gondoltunk egy merészet, és utánajártunk, hogy a fogyókúrával első hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthető be egy egészséges étrendbe.

Kapcsolódó
Fontos a reggelizés, de nem ez a fogyás kulcsa
A reggeli tartós elhagyásának egészségügyi kockázatai lehetnek.

Először is kezdjük a számokkal! 100 gramm 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt tartalmaz. És ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: egy dekányi szalonna 407 kalóriát rejt. Mielőtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír. Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális működésében játszik szerepet, az idegrendszerünk működéséhez is szükségünk van rá. Sőt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, melyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Pixabay.com

Arányok

A legfontosabb a megfelelő arányok megtalálása. Igaz ugyan, hogy a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont, kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetünk, például ha a levesünkhöz feltétként párosítjuk egy szál pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát. Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk egy-két szál szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett.

A bacont tanácsos könnyebb, zöldség alapú ételekhez társítani, így az elkészült fogás ugyan szénhidrátban gazdagabb lesz, de jóval izgalmasabbnak és laktatóbbnak érződik majd

– véli Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Nemcsak a mennyiség, az időpont is lényeges

Ha kalóriában bővelkedő ételt szeretnénk enni, érdemes inkább a nap első felében, de semmiképp sem este hat után elfogyasztani. Reggel, a nap elindításához energiára van szükségünk, ezért ekkor indokolt is a kalóriabevitel, főleg, hogy még előttünk az egész nap, hogy elégessük a megevett energiát. Ha fizikálisan megterhelőbb napokat élünk (akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt), nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásban szegény életvitelünk van, csak ritkábban (heti egy-két alkalommal) engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bővelkedő ételeket.

Pixabay.com

Van, aki csakis a baconre esküszik

Vannak olyan megszállott baconrajongók is, mint Grant Petersen, aki egy könyvet szentelt annak (Eat Bacon, Don’t Jog, vagyis Egyél bacont és ne mozogj), hogy szerinte miért érdemes a szalonnát választani egyik legfőbb táplálékunknak, a hosszú ideig tartó kocogást és edzést pedig lehetőség szerint elhanyagolni, és helyette inkább a rövid, magas intenzitású mozgásformákat választani. Petersen a böjtölésre is rendhagyóan tekint, az ő értelmezésében az a jó koplalás, ha 24 órán át csak zsírt (például bacont, kókuszolajat, sajtokat, cukormentes tejszínt, vajat, zsíros húst) eszünk.

Minőségi kérdés

Bármilyen élelmiszerről is legyen szó, fontos, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb minőségű alternatívát válasszuk.

A Gierlinger prémium baconjeiben nincsenek mesterséges ízfokozók sem adalékanyagok, csak a legjobb minőségű hús

– mondta Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. A Gierlinger több évtizedes tapasztalatának köszönhetően a legkiválóbb minőségű és ízű finomságokkal lát el minket, melyek húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez is tökéletesen passzolnak, tette hozzá Kovács, akinél profibb baconszakértőt aligha találni idehaza.

Kapcsolódó
Ilyen egyszerű az egészséges táplálkozás képlete
Az egyénre szabott étrend is segíthet a fogyásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik