Életmód

Édes és egészséges? Mítosz vagy valóság?

Érdeklődtünk, létezik-e egészséges édesség vagy csak egy legendáról van szó. Eláruljuk: örülni fognak az eredménynek.

Személy szerint sosem jelenteném ki, hogy a sütemények, torták egészségtelenek. Minden az alapanyagoknál kezdődik. Én igyekszem mindig a lehető legjobb minőségű alapanyagokat választani, amit csak megengedhetek. Fontos megismerni, hogy miből készítjük a finomságainkat. Talán nem is gondolnánk, de nagy különbség van liszt és liszt között is. Ha igazán érdekel minket az egészségünk, szánjuk rá az időt megismerni az alapanyagokat

– mondta érdeklődésünkre Mohr Mira, a sutimamohr.hu gasztrobloggere.

4 zöldséges brownie-recept, a szénhidrátszegény, egészséges sütemények bajnokai
Ilyen könnyen készíthetünk egészséges édességet.

De mit egyen az ember, ha nem akar elhízni, de szeretne édeset enni. Hogyan, milyen édességet, süteményt fogyasszon és mikor, milyen gyakran? A blogger úgy felelt, hogy szerinte mindent lehet enni, csak mértékkel.

Nem hiszem, hogy létezne erre egy bűvös szám, amit ha betartunk tökéletesen megőrizhetjük alakunkat. Az egyetlen tanács, amit mindenkinek javaslok, az a mértéktartás. Ne édességgel lakjunk jól, és az éhségünket se süteménnyel csillapítsuk. Valamint egy szelet tortánál ne együnk többet egyszerre. Viszont szerintem szükségünk van a kis boldogsághormonokra, és nem hiszem, hogy a lelkünknek jót tesznek a megvonások

– szögezte le Mohr Mira, aki hozzátette, hogy nem hisz a trendi diétákban sem, hosszú távon ezekkel nem lehet megtartani a súlyunkat.

A házi készítésű nemcsak finom, egészséges is, a blogger is az otthon készített süteményekben hisz.

Szerintem nem egészségtelenek a saját magunk által elkészített torták, sütemények, hiszen amit mi magunk készítünk, abban sokkal kevesebb cukor van, mint egy vásárolt süteményben. Nem mellesleg azt mondják, a jóllakás nem az evéssel kezdődik, hanem ez egy bonyolultabb folyamat. Mindenki ismeri a szemem kívánja érzést – e miatt szokott a túlevés fellépni. Ha szeretjük magunk készíteni az ételt, akkor az alkotás jót tesz a lelkünknek, és jó eséllyel, hamarabb beáll a jóllakottság érzése.

De nem szabad elfelejtenünk, hogy elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez a testmozgás, így igyekezzünk megtalálni a számunkra megfelelő mozgásformát és végezzük azt rendszeresen.

Ellenállhatatlan húsvéti ínyencség a svájci répatorta
Az ünnepi menü könnyed megkoronázása lehet ez a desszert.

Természetesen, ha már egy népszerű gasztrobloggerrel beszélgetünk, nem mehetünk el a kérdés mellett, hogy tud-e ajánlani kifejezetten a fogyókúrázók számára olyan desszertet, amit ők is fogyaszthatnak.

Természetesen. A Chia Puding egy kifejezetten fogyókúrás recept és van több, kímélő receptem is, mint például a vegán meggyes pite vagy a glutén és tejmentes kávétorta.  Javaslom, hogy a desszertjeinket készítsük növényi tejjel, például mandulával. Próbáljunk a fehér liszt mellé teljes kiőrlésű lisztet is beiktatni a sütési-főzési szokásainkba. Viszont, ha még kezdők vagyunk sütés terén, akkor nézzünk utána az alapanyagnak, mert sütésnél nagyon kell figyelnünk az arányokra, és legtöbbször nem lehet egy az egyben kicserélni a hozzávalókat.

És akkor jöjjenek a receptek:

Chia Puding, kis almás-fahéjas finomsággal a tetején

Hozzávalók a Chia Pudinghoz:

  • 2 dl növényi tej
  • 60g Chia mag
  • 2 nagy ek. méz

Elkészítés:

A növényi tejet felforraljuk, beleöntjük a chia magot és a mézet. Pár perc alatt gyorsan összefőzzük. Teljesen puding-szerű állagot kapunk, ezt pedig kikanalazzuk a pohárba

Hozzávalók az Almás finomsághoz:

  • 3-4 nem túl nagy savanykás alma
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek vaj (margarin)
  • 2 ek méz
  • 2 ek cukor (lehet több is, ha nem olyan édesek az almák)

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk és kockára vágjuk. A vajat, a mézzel és a cukorral lábasba öntjük és feltesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk apránként(!) az almákat. Egy gerezd felkockázva, átkavarjuk, hagyjuk egy kicsit, majd még egy gerezd és így tovább. Közben mehet bele a fahéj is. Jó pár perc alatt így készre is főzzük az almáinkat. Rákanalazzuk a chia puding tetejére és kész is. Ha hidegen fogyasztanánk, akkor pár órát a hűtőben pihentessük fogyasztás előtt.

Nagymamáink titka: az utánozhatatlan meggyes pite receptje
A hozzávalók egyik fontos része a sok-sok szeretet.

Meggyes pite vegán módra

Meggyes töltelék:

  • 1 kg magozott meggy
  • 100g cukor (+/- ízlés szerint)
  • 1 kk. fahéj
  • A meggyet becukrozzuk, majd félre tesszük.
  • A levét leöntjük és hozzáadjuk a fahéjat.

A pite tésztájának a hozzávalói:

  • ½ kg félfogós liszt
  • ½ kg BL-55
  • 250 g olvasztott #vegán margarin
  • 300 ml növényitej
  • 1 cs por élesztő
  • ½ cs sütőpor
  • 6 ek cukor

Elkészítés:

A hozzávalókat késbetétes robotgéppel elkeverjük. Egy nagy gombócot gyúrunk a tésztából, majd ketté osztjuk. Mind a két gombócot vékonyra nyújtjuk. Az egyiket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A meggyes tölteléket a tésztán egyenletesen elosztjuk. A másik tésztalapot a meggyes töltelékre simítjuk. 180 fokon kb 35 perc alatt készre sütjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni. Felszeleteljük és porcukorral tálaljuk.

Glutén és tejmentes kávétorta

Az omlós”vajas”tészta:

  • 35 dkg rizsliszt
  • 15 dkg keményítő
  • 25 dkg margarin (Liga)
  • 3ek cukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tojás
  • 50 ml víz (+/-)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és késbetétes robotgép segítségével daraszerűre keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd apránként annyi vizet amennyit felvesz. Ha összeállt a tésztánk, belesimítjuk gyors mozdulatokkal a formánkba (gyorsan, hogy ne olvadjon meg a margarin a kezünktől). 180°C-on kb 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.

Kávékrém:

  • 500 ml jó minőségű kávé
  • 45g keményítő
  • 6ek vaníliás cukor
  • 50g margarin

Elkészítés:

A kávét feltesszük forrni. A keményítőt elkeverjük a cukorral és pár evőkanállal a kávéból. Ha már forr a kávé, beleöntjük a keményítős masszát, és folyamatosan kevergetjük amíg be nem sűrűsödik (nagyon gyorsan sűrűsödik, ezért tempósan kevergessük). A margarint felkockázzuk. Az összeállt krémünket öntsük egy másik hideg tálba, majd apránként keverjük el benne a margarindarabokat. Ne egyszerre, hogy ne csússzon szét a krém. A „vajas” tésztánkra öntjük és teljesen kihűtjük.

Tetején lévő habocska:

  • 500 ml növényi tejszín + habfixáló ha szükséges
  • ½ mk fahéj
  • kis vanília
  • méz ízlés szerint

Elkészítés:

A növényi tejszínt felverjük, beízesítjük, majd habzsákba töltjük. A kihűlt tortánk tetejére nyomjuk és 1 ek kakaó porral megszórhatjuk.

Kiemelt fotó: Móhr Mira

Isteni finomságok levendulával
Ínycsiklandó finomságok készülhetnek levendula hozzáadásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik