Életmód

Ilyen egyszerű az egészséges táplálkozás képlete

Az egyénre szabott étrend is segíthet a fogyásban.

Úgy döntöttünk, hogy a tudomány felé fordultunk, és kérdéseinkkel a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Dietetikai Szolgálatközpontjának egyik dietetikusát, Bakosné Kopasz Szilviát keressük fel.

Azt tudjuk, hogy minden ember más genetikai, fizikai paraméterekkel bír, így nyilván, az étrend és a táplálkozás is ezek függvényében változhat, alakul. De érdekelt bennünket, hogy van-e az egészséges táplálkozásnak olyan fundamentuma, amit ha betartunk alkattól, nemtől, kortól függetlenül nem lövünk mellé.

Az ajánlás

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének van egy mindenki számára elérhető ajánlása, az OKOSTÁNYÉR®, melynek legfőbb irányelveit segített összefoglalni a szakember.

Az étkezések száma naponta 3-5 alkalom legyen, változatosan összeállítva és minden nap együnk friss zöldségfélét, gyümölcsöt, legalább 4 adagot (1 adag kb. 1 dkg), és ez lehetőleg a napi étkezésünk felét tegye ki. Sőt, az irányelvek szerint legalább egy adagnyi zöldség és gyümölcs étkezésünk legyen friss

– avatott be az alapokba a Bakosné Kopasz Szilvia.

Fotó: Pixabay

Amit pedig egyre több csatornán hallunk, az valóban kívánatos: kevesebb cukor, só és zsiradék használata.

A bőséges folyadékfogyasztás, legalább napi 2-2,5 liter legyen, amely nagy része lehetőleg víz. Fogyasszunk rendszeresen teljes értékű gabonát, legalább naponta 3 alkalommal, amelyből egy adag teljes kiőrlésű legyen (itt az egy adag kb.1 db péksütemény vagy kb. 20dkg rizst vagy tésztát jelent)

– szögezte le a szakember, kiemelve, hogy minden nap fogyasszunk állati eredetű fehérjét is, ami lehet hús, hal, tojás vagy tejtermék, ezek közül pedig az alacsony zsírtartalmúakat részesítsük előnyben.

Adalékanyagok

Feltettük a kérdést, miszerint kerülnünk kell-e az adalékanyagokkal teli ételeket vagy sem?

Természetesen a javasolt a friss, vagy mirelit nyersanyagok fogyasztása. A feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak adalékanyagokat, hiszen napjainkban ezek felhasználása nélkül elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása. Ezek egy része nem mesterségesen előállított, hanem természetes eredetű, például a citromsav, aminek a jele E330. Vannak adalékanyagok, amelyek allergiát válthatnak ki az arra érzékeny embereknél erre is figyelnünk kell. Általánosságban elmondható, hogy keressük azokat a termékeket, amelyek összetevőiben minél kevesebb E számot találunk

– érkezett a válasz.

Ételeinkben rejlik a hosszú élet titka
A titok nyitja a rendszerességben van, a cél pedig a hosszú, egészséges élet.

Akinek fontos az egészséges táplálkozás, az válassza mindig a helyben termett és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen ezek vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a hosszabb utazás és tárolás után elfogyasztott termékeké.

Próbáljunk minél színesebb zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mert így tudjuk biztosítani, hogy szervezetünk vitamin, ásványi anyag és antioxidáns szükségletét fedezzük. A téli-tavaszi időszakban szervezetünk raktárai kimerülhetnek, ezért betegségekre fogékonyabbak lehetünk. Ilyenkor érdemes fokozottabban odafigyelni a megfelelő zöldség és gyümölcsfogyasztásra

– tette hozzá a dietetikus.

Egyszerű képlet: a bevitt energiát csökkenteni, a leadottat növelni

Ha  fogyókúrára szánja magát az ember, akkor a dietetikus azt javasolja, hogy mindenképp kerüljük a különböző divatdiéták alkalmazását, hiszen ezek hiányállapotok kialakulásához vezethetnek. A testsúly csökkenés eléréséhez a bevitt energia mennyiségét csökkenteni, míg a leadott energia mennyiséget pedig növelni szükséges. A testsúly csökkentő étrend az egészséges táplálkozás alapjain nyugszik, viszont a kalóriát jobban, pontosabban kell kontrollálni.

Gyógynövények is segítenek a kilók elleni harcban
Egyes gyógynövények képesek arra, hogy támogassák a fogyókúránkat, hiszen anyagcsere-gyorsító és zsírégető hatásokkal rendelkeznek.

Semmiképp ne kúraszerűen, rövid idő alatt bekövetkezett változást tervezzünk, ha fogyni akarunk, hanem egy hosszabb távú életmódváltásra szánjuk rá magunkat. Ez tartalmazza a megfelelő étrend mellett, a rendszeres testmozgást is. Az így elért változás hosszú távon megtartható és egészségi állapotunkat is kedvezően befolyásolja.

Végezetül Bakosné Kopasz Szilvia azt javasolja, hogy akinek szüksége van testsúlyának csökkentésére, érdemes felkeresnie dietetikus szakembert, akinek a segítségével eligazodhatunk a rengeteg információ között és egyénre szabott étrend alapján diétázhatunk.

Kiemelt fotó: Pixabay

Így fogyhatunk gyógynövényekkel: a bükki füvesember karcsúsító tanácsai
Ki lehetne hitelesebb „személyi edző” Gyuri bácsinál?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik