Életmód

Ételeinkben rejlik a hosszú élet titka

Van, aki állítja a titok nyitja a csoki és a fokhagyma. Mások egy pohár borra, megint mások a nyers tojásra és a zöldségekre esküsznek.

A tudomány hozzáállása egyértelmű: a megfelelő ételek fogyasztása hosszabb, egészségesebb élethez vezethet. Sok étel különösen jó a test bizonyos részeire, de ezeket nem elég egyszer-egyszer fogyasztani. A titok a rendszeres fogyasztásban rejlik, állítja a WebMD.

Nagyböjti kampány kezdődött a halfogyasztás népszerűsítéséért
Cél, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás.

Az egészséges táplálkozás segíthet a testsúly szabályozásában. Ez azért fontos, mert a 65 éves vagy annál idősebb emberek több, mint egyharmada elhízott. Ez cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezethet, néhány fajta rák is kialakulhat. Ha figyelünk az egészséges táplálkozásra, azzal nagyban javítjuk az életminőséget és meghosszabíthatjuk az életet.

Mit érdemes mindenképp fogyasztani?

A bogyós gyümölcsök az antioxidánsok nagy forrásai, segíthetnek megelőzni a rákot és néhány agyi betegséget. Csökkentik a stresszt és a vérnyomást. A fagyasztott bogyók is megfelelőek, így fogyaszthatjuk őket télen-nyáron.

Az olivaolaj ízletes „jó” zsír: gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy javíthatja a koleszterinszintet.

Fotó: Pexels.com

A hal az agy étele. Segíti az agy és az idegrendszer működését. Hetente egyszer vagy kétszer fogyasztva kevésbé valószínűsíthető a demencia. A zsíros halakban (lazac, pisztráng) megtalálható az omega-3 zsírsav, ami csökkenti a „rossz” koleszterint és triglicerideket.

A bab táplálkozási erőmű, hetente három-négyszer adjuk hozzá az étrendhez. A rost segíthet az emésztésben, és segít csökkenteni az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség esélyeit. A magas rosttartalmú étrend segíthet a fogyásban is. A bab és más hüvelyesek napi fogyasztása segít stabilizálni a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, és véd a vastagbélrák ellen. A bab, a borsó vagy a lencse hetente kétszeri fogyasztása 50% -kal csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

Fotó: Pexels.com

A zöldségekben rostok, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok vannak, amelyek segítenek védekezni a krónikus betegségekkel szemben. A sötét, leveles zöldek K-vitamint tartalmaznak erős csontokért. Az édesburgonya és a sárgarépa A-vitaminnal rendelkezik, ami segít védeni a szemet és a bőrt. A paradicsom pedig állítólag 35% -kal csökkenti a prosztatarák esélyeit, hisz a paradicsom likopinban, C- és E-vitaminokban, béta-karotinban gazdag, a likopin pedig különösen véd a prosztatarák, az UV bőrkárosodás és a szív-érrendszeri betegségek ellen.

A teljes kiőrlésű gabonák hozzáadása az étrendhez csökkentheti az egyes ráktípusok, a 2. típusú cukorbetegség és a szívbetegség esélyeit. A rost segíthet megelőzni az emésztési problémákat, mint a székrekedés.

Fotó: Pexels.com

A hagyma és fokhagyma fogyasztása a szív- az érrendszer és az immunrendszer számára előnyös, valamint a cukorbetegség és a rákellenes hatások szempontjából is. Fokozott fogyasztásuk hatására alacsonyabb a gyomor- és prosztatarák kockázata.

Tejterméket természetesen kötelező fogyasztani. A D-vitaminnal megerősített italok segítenek a szervezetnek  a kalcium felvételében és hasznosításában. Az élőflórás joghurt vagy a kefir pedig segít az emésztésben.

A titok nyitja tehát a rendszerességben van, cél pedig a hosszú, egészséges élet.

Kiemelt kép: Pexels.com

5 étel, amit minden nap kellene fogyasztani a Harvard professzora szerint
Igazi vitaminbombákat sorolt fel a szakértő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik