Életmód

Csodaszerek nincsenek, mégis hiszünk bennük (x)

Dr. Horváth Brigitta egészségmentor az egészségügy több területén is megismerkedhetett az egészség és az egészséges életmód jellemzőivel, az emberek ezen irányú igényeivel, a területre jellemző buktatókkal, tévhitekkel. Felismerte, hogy laikusként milyen nehéz lehet ebben az útvesztőben eligazodni, a sok sztármódszer között megtalálni a megfelelőt, ezért kezdett el sok-sok évvel ezelőtt életmód-tanácsadással foglalkozni.

Ma a Harmónia Egészség- és Mozgásstúdió tulajdonosaként arra törekszik, hogy segítő kezet nyújtson a hozzá fordulóknak, hogy a rohanó világban, a mindennapok forgatagából kiszakadva megpihenjenek, és erőt gyűjtsenek.

12540063_1063355640363409_1149089544_n

Dr. Horváth Brigitta számára az egészséges életmód és az arra való ösztönzés egyfajta küldetés. Úgy véli, téves utakon indulhatunk el a téma kapcsán, ha nem vagyunk felvértezve a megfelelő tudással.

Nem kell lehetetlen szabályokat betartani ahhoz, hogy az ember egészségesen éljen, étkezzen, létezzen. Vannak keretek, amiket személyre szabottan meg lehet határozni. Az egészséges életmód nem arról szól, hogy koplalok vagy sztárdiétát követek, és ennek megfelelően csak „olyan” alapanyagot fogyasztok. Szükséges meghatározni azokat a kereteket, amitől az ember egész lénye, a teste és a lelke is jól érzi magát.

Budapesti stúdiójuk népszerű, és egyre többen fordulnak hozzájuk kérdéseikkel, mit is takar a helyes étkezés.

Sokan tudják, mit kellene fogyasztaniuk, mégsem teszik. Ezért nálunk komplexen közelítjük meg a kérdést: a személyes motivációból indulunk ki, első körben ezt tisztázzuk, majd jöhet a következő lépés: a régi, rossz étkezési beidegződések lecserélése új, egészséges szokásokra.A személyes konzultáció keretein belül átbeszéljük a vendég napi rutinjait, étkezési csapdáit, majd  táplálkozási naplót kérünk vendégeinktől, feladatuk pedig, hogy három napjuk krónikáját levéssék. Két, nem egymást követő hétköznap és egy hétvégi nap étel- és italfogyasztását vizsgáljuk meg tüzetesen.

Brigitta elmondta, olykor nagyon érdekes eredmények születnek, ugyanis a vendégeknél már a táplálkozási napló vezetésével megjelenik a egyfajta tudatosság. Egy héttel korábban teljesen másról számolnak be neki a látogatók, mint amit leírnak a naplójukba.

Hihetetlen nagy szakadékok vannak. Sokszor azt hiszik, egészségesen étkeznek, aztán amikor elkezdik vezetni a naplót,akkor  szembesülnek igazán a valósággal

– fűzte hozzá.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A Harmónia Egészség- és Mozgásstúdió tulajdonosa kiemelte: alapszabály, hogy napi négyszer-ötször étkezzünk. Ez azért fontos, mert így többször viszünk be kevesebb táplálékot. Nem mindegy, az étkezések hogyan oszlanak meg egymáshoz képest: a reggeli és a vacsora 20-20 energiaszázalékot, a tízórai és az uzsonna 10-10 energiaszázalékot, míg az ebéd 40 energiaszázalékot tegyen ki.

Mindannyiunknak van egy alapanyagcsere értéke, ez gyakorlatilag az az energiaérték, ami ahhoz kell, hogy létezni tudjunk. Még nem mozdultam meg, nem pislogtam, nem csináltam semmit, csak gondolkoztam, lélegzek, emésztek. Egyszerűen kiszámolhatjuk, hiszen van rá egy képlet. Erre rakódik rá, hogy milyen jellegű munkát végzünk, hányszor sportolunk, milyen jellegű egyéb szabadidős tevékenységet végzünk. Ezekből tevődik össze a teljes napi energiaszükségletünk.

A doktornő nyomatékosította, nem érdemes többet enni, mint amennyit a szervezet egy nap alatt eléget. Evidens: ha többet viszünk be, az elraktározódik. Ugyanakkor az sem jó, ha huzamosabb ideig az alapanyagcserénknél kevesebbet fogyasztunk.

Ha 7-10 napig az alapanyagcserémnél kevesebbet eszem, akkor a szervezetem úgy érzékeli, hogy háború van. Mit csinálsz háborúban? Azonnal feltöltöd az éléskamrát. Még jobban lelassul az anyagcsere, és minden, amit beviszünk, elraktározódik. Ez a szervezet Túlélő programja. Ki ne tapasztalta volna már azt a tipikus helyzetet, amikor azt mondjuk, hogy nem eszünk semmit, de még a levegőtől is hízunk…

Tulajdonképpen valahol itt van a kutya elásva.

Mint mondta, el kell dönteni, hogy életmódot válunk, vagy diétázni szeretnénk.

Előbbi azt jelenti, hogy ugyan vannak egészséges keretek, de azon belül szabadon garázdálkodunk. Nem koplalunk, egészségesen élünk, étkezünk. Utóbbi egy adott időszakra szól, majd amikor vége az aktuális ,,sztárdiétának”, visszatérünk régi, rossz szokásainkhoz. De egész életünkben nem diétázhatunk, mert az egyoldalú táplálkozás (és a fogyókúrák mind ilyenek) hosszú távon hiánybetegségek megjelenéséhez vezet . Csodaszerek nincsenek, mégis hiszünk bennük. Miért? Mert hiúak vagyunk és reménykedünk. Plussz szeretjük azt gondolni, hogy amit sok-sok év alatt felszedünk, azt egy kapszula beszedésével, egy pillanat, egy éjszaka, egy hét alatt ledobjuk.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Az egészséges életmód ezzel szemben tartós, fenntartható eredményeket hoz, koplalás nélkül. Ennek alapja az egészséges táplálkozás,a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott élet egyensúlya.

Az eredményesség szempontjából fontos tisztázni, hogy mi a célunk.

Lehet, hogy azt gondoljuk, le akarunk fogyni, de csak akkor teszünk érte, ha valóban úgy is gondoljuk. Ezért azokkal, akik hozzájuk fordulnak, a legelső lépés a tiszta, világos célok definiálása.

Geoway Sun 400XL

A legjobb fogyòkúra2 szomszéd beszélget:-Jól lefogytál. Hogy sikerült?-Hát zöldségektől.-Milyen zöldségektől?-Salá…

Közzétette: Harmónia Egészségkuckó – 2016. január 7.

Stúdiójukban  az életmód- tanácsadás mellett a mozgás egy nemzetközileg elismert, Budapesten egyedülálló rendszerrel történik, mialatt infravörös hő gondoskodik a jókedvről és a rengeteg jótékony hatásról.

A Geoway SUN 400XL a mozgás és az infravörös hő tökéletes kombinációját adja, hozzájárulva a tartós súlycsökkenéshez, a gyors, látványos eredményhez.

Pozitív hatásai (a teljesség igénye nélkül):

  • fiatal, feszes, sima bőr,
  • 12 kezelés alatt akár 17 kg súlyvesztés jojó-effektus nélkül,
  • mozgékonyabb ízületek,
  • az általános és a fizikai közérzet fokozódása,
  • hatékonyabb stresszkezelés,
  • krónikus fájdalmak csökkentése
  • krónikus nátha kezelés
  • vérkeringési zavarok kezelésére
  • gyakori megfázás, légzőszervi megbetegedések kezelése, prevenciója
  • cellulitisz kezelése.

Az edzésre mindössze fürdőruhát vagy kényelmes edzőruhát, illetve sportcipőt kell magunkkal vinni. Megéri kipróbálni a forradalmian új módszert, hisz nem lehet véletlen, hogy elégedett ügyfelek százai számára nem probléma már az álomalak elérése és megtartása.

Bővebb információk a Harmónia Egészség- és Mozgásstúdió weblapján és hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik