Életmód

Fontos a reggelizés, de nem ez a fogyás kulcsa

A reggeli tartós elhagyásának egészségügyi kockázatai lehetnek.

Sok éven át hallhattuk, hogy a nap folyamán a reggeli a legfontosabb étkezés, mi több, kifejezetten ajánlott, ha egészséges testsúlyunk szeretnénk fenntartani. Egy új kutatás szerint azonban nem ez a fogyás igazi kulcsa.

Az elmúlt években számos klinikai vizsgálatot végeztek, hogy kiderítsék, milyen összefüggés állapítható meg a fogyás és az étkezések között. Az ausztráliai Melbourne-i Monash Egyetem kutatócsoportja ezekből válogatva 13 különálló kutatást vizsgált meg, amelyekben a résztvevők vagy kihagyták a reggeli étkezéseket, vagy reggeliztek. Az egyes vizsgálatok időtartama 24 óra és 16 hét között változott. Egyes tanulmányok a napi kalóriabevitelre, mások a súlygyarapodásra / -csökkenésre koncentráltak – írja az MNN.

Fotó: Pixabay

A felülvizsgálat után a kutatócsoport megállapította, hogy az emberek, akik reggeliztek, átlagosan még további 260 kalóriával többet fogyasztottak el aznap, mit azok, akik egyáltalán nem reggeliztek.  Azok viszont, akik kihagyták, körülbelül 0,453 kilóval voltak könnyebbek, mint a rendszeresen reggelizők.

Összefoglalva a kutatók arra jutottak, hogy az egészséges reggeli nem segít kevesebbet enni a nap folyamán, sőt akik esznek reggelit, azok több kalóriát fogyasztanak el azon a napon, ami nem segít hozzá az áhított fogyáshoz.

A a tanulmány azt is elmagyarázza, miért fontos reggelizni

A 16 hetes újabb kutatásban (amely a felülvizsgálat részét képezte) 309 túlsúlyos és elhízott résztvevő követte az étkezést, amely magában foglalta a reggelizést is. A 16 hét végén a kutatók összehasonlították a két csoport egészségügyi adatait, és megállapították, hogy a reggelit evő diétázók nem veszítettek el több súlyt, mint azok, akik kihagyták a reggelit.

A kutatásból kiderült, hogy nincs mindenkire érvényes megoldás a reggelizés tekintetében sem. Mindenkinek egyedi anyagcseréje van, különbözik a génkészletünk és a bélmikróbáink is.

Fotó: Pixabay

A szerzők ugyanakkor figyelmeztettek arra is, hogy bár a reggeli kihagyása nem befolyásolja a fogyást, más egészségügyi  szempontokat mégis érdemes figyelembe venni. A reggeli tartós elhagyásának ugyanis komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

Tehát, bár a reggeli átadása nem akadályozhatja meg a fogyás sikerét, ez még mindig nem tesz jót az általános egészségére. Végezetül, ez az iránymutatás sem szentírás, a lényeg pedig az, hogy mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy számára mi a legmegfelelőbb.

Címlap: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik