Életmód

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

A hüvelyesek, a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul mindennapi táplálkozásunkban.

Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében az EU tagállamai közül, derült ki az Eurostat adataiból.

Megdöbbentő, de a lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. A Bonduelle ezt a kiugró adatot megragadva országos kutatást végzett, és felmérte a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket.

Az eredmények szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbbnek a zöldségek közül a burgonya, a paradicsom és a paprika bizonyult, ez utóbbiakat főleg vacsorához fogyasztjuk, ám ezek is csupán egynegyedét teszik ki az étkezésünknek.

Ennek a ténynek a lakosság nagy része tudatában is van. A felmérések szerint a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint csak néha tesz így. A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, és legtöbben éppen az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A lakosság zöme főképp azért fogyaszt zöldségeket, mert egészségesek és finomak, vitamindúsak és rostban gazdagok. A környezettudatosság ugyan egyre inkább jellemző a társadalomra, a zöldségfogyasztásunkban mégsem motiváló tényező.

Kiemelt kép: Pixabay.com

36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya
Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik