Mozaik

Eltűnt a boltokból a szabadföldi paradicsom és paprika

A hazai áruházláncokba már csak üvegházban termesztettet szállítanak.

Manapság már főleg üvegházban termesztett paprikát és paradicsomot lehet vásárolni az üzletekben – nyilatkozta az InfoRádióban Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az étkezési paradicsom mindegy 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba szabadföldit már nem szállít be senki.

A paprika esetében ez az arány ez 80-85 százalék

– közölte a szakember.

Ennek oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, miután nincs, aki leszedje a zöldséget, de az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek.

A zöldségek ára sem úgy alakult, ahogy előzetesen megjósolták

Korábban mindenki attól tartott, hogy 70-80 százalékkal is drágulhat a paradicsom és a paprika ára. A szakember szerint az első hét hónapot nézve azonban nem a megjósoltak alapján történt az áremelkedés.

Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, talán a koktél volt egy kicsit drágább, igaz, az utolsó három-négy hétben aztán drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. A paprikánál eddig olyan 20-25 százalék körüli áremelkedés tapasztalható

– fogalmazott Ledó Ferenc.

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik