Kertünk-Portánk

36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya

Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.

Arnoldné Óré Zsuzsanna és Arnold Jörg magyar-német házaspár 16 évvel ezelőtt a pusztaszeri tanyavilágban találták meg azt az életformát, ami számukra élhető. A Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában fekvő, hangulatos tanyájukon hetedik éve termesztenek biozöldségeket.

BioSzentandráson mindenki megértette az idők szavát
Nem vesztek el a süllyesztőben, ökológiai mintagazdaságot hoztak létre a faluban.

A házaspár egyholdas tanyáján jelenleg öten élnek, két, iskolás korú gyermekük – Sára és Máté – mellett egy ötéves kisfiúnak is szeretet és biztonságot adnak.

Tizenhat év alatt sokat változott a pusztaszeri tanya – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Pipacsok búzavirággal

A pusztaszeri Pipacs Tanyát 2003-tól építgetik-szépítgetik a természet adta alapanyagokból, vályogból, akácfából, szalmából és minden más arra alkalmas anyagból.

Akinek valaha volt tanyája, az jól tudja, hogy ez egy végeláthatatlan folyamat, de páratlan érzés, amikor az embert a saját keze munkája veszi körül. A meglévő lakóházból vendégházat, a korábban istállóként, majd garázsként működő épületből nyári konyhát alakítottunk ki, családunk számára pedig egy új vályogházat építettünk

– mondta Zsuzsanna a Sokszínű Vidéknek.

2003 környékén, amikor Zsuzsáék közös élete elkezdődött, hamar körvonalazódtak elképzeléseik: az ökotudatos gazdálkodás és az önellátás mellett a vendégfogadást tűzték ki célként maguknak. Arnold Jörg korábban már szülőhazájában 14 évig egy biofarmon élt és dolgozott, így rengeteg tapasztalattal rendelkezett, Zsuzsa biogazda pályafutása viszont megismerkedésükkor még gyerekcipőben járt.

A négytagú család – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

A fiataloknak hamarosan rá kellett ébredniük, hogy a lassan beinduló vendégfogadás és az önellátás nem elegendő a megélhetéshez, ezért megpróbáltak több lábon állni, elkezdtek piacra is termelni. Azonban akkoriban a bio zöldség felvevő piaca nagyon szűkös volt, így nagy hasznot ez sem hozott számukra. 2012-ben azután, barátaik tanácsára kezdtek el azzal a gondolattal foglalkozni, hogy egy közösség számára termeljenek zöldségeket.

Egy kisebb képzés után végül elszántuk magunkat, azóta az idei már a hetedik biotermelő szezonunk. Körülbelül 3 év alatt sikerült beletanulnunk, és akkora közösséget felépíteni, hogy biztos megélhetést nyújtson számunkra

– mesélt Zsuzsa a kezdetekről.

Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Ez a fajta gazdálkodás biztos alapokra helyezi a termelést, hiszen a piac a szezon elejétől adott. A tagok elköteleződnek egy egész szezonra, cserébe viszont garantáltan vegyszermentes, friss és nem a multik által kínált minőségi zöldségek kerülnek asztalukra rendszeresen, 32 héten keresztül. Gazdaságuk kapacitását jelenleg teljes mértékben kihasználják, a közeljövőben nem terveznek bővítést a birtokon.

Jelenleg huszonegy egész ládát töltenek meg finomságokkal – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

A zöldségek, amiket megtermelünk a lehető legrövidebb úton jutnak el a fogyasztókhoz, a közösségünk tagjaihoz. Jelenleg 21 egész ládára van 36 családunk, egy részük Kisteleken, mások Szegeden veszik át a ládákat, előre meghatározott időpontokban.

Így telik meg egy-egy láda az ínycsiklandozó terményekkel

https://www.facebook.com/199799450058332/videos/406624056724579/

Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelünk, mint például burgonya, répa, gyökér, zeller, póré, mángold, cukorborsó, zöldbab, hagyma, rebarbara, paprika, paradicsom, retek, cukorkukorica, salátafélék, cukkini, főző- és sütőtök, bazsalikom, cékla, spárga, spenót. No és tucatnyi fűszernövény segítségével tudunk hetente színes, változatos ládákat összeállítani

– mondta Arnoldné Óré Zsuzsanna.

A Bio Pipacs Tanya 2004. eleje óta ellenőrzött biogazdaság, ám ez nem jelenti azt, hogy ettől valaki automatikusan biogazda lenne. Az asszony szerint ez az egész fejben dől el, és a rendkívül munkás hétköznapokban testesül meg.

Tejfölös hokkaido tök kölessel és zöldsalátával – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Hagyományos paraszti gazdaság

A házaspár számára a természet szeretete és védelme központi kérdés, igyekeznek az életük minden területén tudatosan törekedni az ökotudatos megoldásokra.

Meleg víz előállítására használt napkollektor, gyökérzónás víztisztító rendszer, szintetikus vegyszerek nélküli gazdálkodás, komposztálás, szerves trágyák használata, vetésforgó, növénytársítások – Zsuzsáék a természet megkímélése mellett ökológiai lábnyomukat is jelentősen lecsökkentették.

Rackák a pusztaszeri tanyán – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Ahhoz, hogy gazdálkodásuk kerek egész legyen, állataik biztosítják növényeik számára a megfelelő tápanyagok utánpótlását. Van lovuk, szamaruk, rackajuhaik, valamint tyúkok, libák, pulykák és mangalica malacok is megélnek a vályogház körül. Falusi vendéglátásuk fontos része, hogy testközelben legyenek az állatok, hiszen segítségükkel az igazi, hagyományos tanyasi életbe való bepillantást teszik lehetővé vendégeik számára.

A mangalicák húsa különösen értékes alapanyag – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Nem pályázati pénzekből csilivilire rendezett tanyasi vendéglátással foglalkozunk, hanem a mi testi- és lelkierőnk nyomán lassan fejlődő, nyugalmat, barátságot, békét sugárzó, és egyesek szerint meseszerű kis birodalommal találkozhat, aki ellátogat hozzánk

– hangsúlyozta a gazdasszony.

Mára 70-80 százalékban önellátó a tanya, hiszen nagyobbrészt a maguknak megtermelt élelmiszerek kerülnek asztalukra legyen az zöldség, gyümölcs vagy hús. Készítenek teljes kiőrlésű kovászos kenyeret, juhsajtot, joghurtot, kolbászt, sonkát, szalonnát, no és Zsuzsa kamrájának polcain saját készítésű lekvárok, befőttek, savanyúságok, szörpök, ivólevek, fűszerek és teafüvek sorakoznak.

Saját termesztésű fűszernövények a lócán – Fotó: Arnoldné Óré Zsuzsanna

Úgy gondoljuk, ha valaki tiszta szívből szeretne hasonló módon élni, csak bátran vágjon bele, azt valljuk, hogy számunkra ez az egyetlen olyan hely, ahol élni, megélni lehet a pillanatot, ezért cserébe megéri felvállalni az olykor adódó nehézségeket. A gyerekek mindenhez csodálatosan alkalmazkodnak, az lesz nekik természetes, ami szüleiknek is az

– kaptuk búcsúzóul a tanyasi útravalót.

Arnoldné Óré Zsuzsanna és Arnold Jörg zöldségközösségi nyílt napokon keresztül enged betekintést családi gazdaságuk életébe, az érdeklődők láthatják, honnan érkeznek a zöldségek asztalukra, és hogyan épül fel a kis biogazdaság. Terülj, terülj asztalkám módon kóstolhatnak, és házi receptekkel ismerkedhetnek meg ezeken az alkalmakon vendégeik.

Terülj, terülj asztalkám! – Fotó: Facebook/Bio Pipacs Tanya

Kiemelt kép: Facebook/Bio Pipacs Tanya

Ökoportán neveli négy gyermekét az értelmiségi házaspár
Ma már olyanok, mint egy kis Noé bárkája.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik