Életmód

Válasszuk a helyi termelésű, szezonális gyümölcsöt

A fenntartható fejlődés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hazaiból gyümölcsből vagy pedig külföldiből fogy-e több itthon.

Hiszünk benne, hogy mindenki személy szerint sokat tehet az élhetőbb jövőért, ami sokszor egy határozott, zöld lépessel kezdődik. Éppen ezért fenntarthatósági kihívást indítottunk #egyzöldlépésnéven, az E.ON Energy Globe díj döntőseivel közösen. A héten elindult a második kihívásuk:

Egy hétig fogyassz szezonális, helyi termelésű gyümölcsöket, zöldségeket!

Elgondolkodtál már, mit jelent a Föld jövője szempontjából, ha messziről érkező gyümölcsöt, zöldséget veszel? Meg fogsz lepődni, mennyi kárt okoz, amíg több ezer kilométerről elérnek hozzánk ezek a termékek.

Az egyik legjobb példa erre talán a szamóca, amelyből a haza fogyasztás negyedét, több mint 3 ezer tonnát  még éretlen állapotban, 3000 kilométerről hozatunk a mediterrán partvidékről. A fuvarozássorán 487,8 tonna CO2 kerül a levegőbe évente, ami megfelel annak, mint ha egy négyfős család 917 ezer kilométert autózna, vagy 2,032 millió kilométert utazna dízel vonattal.

A félig fehéren leszedett szamócát azonban nem csak szállítani kell, hanem nitrogén-dioxid-dal töltött kamrákban napokig érlelni is, majd további kilométerek százait megtéve még el kell jutnia a boltokba is. Az energiaigénye ennek a folyamatnak tehát óriási.

A 3000 tonnányi szamócának ráadásul több mint fele a világörökség részeként nyilvántartott Donana nemzeti park közelében terem, amelynek egyedülálló mocsaras élőhelyeit kiszáradással fenyegetik azok a kutak, amelyeket a szamócaföldek öntözéséhez fúrtak. De más károk is vannak: 4500 tonna műanyag hulladék és számtalan tiltott növényvédő szer szennyezi ezt a különleges, védett területet a szamócatermelés miatt.

Ezzel szemben a hazai termelésű, szezonálisan érlelt szamócának nem csupán kisebb az érlelési és szállítási igénye, ezáltal a CO2 lábnyoma, hanem frissebb, ízletesebb és vitaminban gazdagabb is, mivel természetes napfény érlelte.

A fenntartható fejlődés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hazaiból gyümölcsből vagy pedig külföldi fogy-e több itthon.

Fotó:pixabay.com

Éppen ezért jó hír, hogy a hamarosan átadásra kerülő E.ON Energy Globe díj döntős pályázói között egy olyan szervezet (az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) is szerepel, amely küldetésének tekinti az ökogazdálkodás magyarországi elterjedésének elősegítését. Facebook oldalukon megismerheted többek között a hazai biogazdákat, valamint jelenleg futó „Talajtól a tányérig” kampányukban végigkövetheted a hazai termények útját a biogazdák kertjétől egészen a konyháig.

Harapj tehát ezen a héten hazai, szezonális gyümölcsbe, zöldségbe, készíts erről egy beszédes képet, töltsd fel #egyzöldlépés hashtaggel nyilvános posztként május 18-ig, vagy küldd be privát üzenetben, vagy emailen, és nyerj elektromos robogót.

Címlapfotó: pixabay.com

Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során
Jóval több műanyagrészeske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik