Életmód

Piszkos tizenkettő: új szereplő a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listáján

Népszerű zöldség csatlakozott az eperhez a lista élén.

Ahogy arról már korábban írtunk, az amerikai környezetvédelmi szervezet (Environmental Working Group, EWG) minden évben megvizsgálja az amerikai zöldségek és gyümölcsök peszticid-szermaradványait.

A környezetvédelmi munkacsoport 2019-es felmérése szerint továbbra is a legszennyezettebb gyümölcs az eper, így a piszkos 12 néven ismert lista élén áll, írja az MNN.

A harmadik helyen egy régi-új zöldség található: a kelkáposzta, ami 2009 óta nem szerepelt a listán.

Tudatos vásárlással segítik a helyi termelőket
A vásárlók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ízre, a melegházi növények helyett előnyben részesítik a kistermelők háztáji terményét.

A ,piszkos 12 végleges sorrendje az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal által tesztelt több mint 40 900 minta teszteredményeire épül, mely termékek vizsgálat előtt le vannak öblítve és meg vannak hámozva.

Az EWG 2004 óta minden évben kiadja a listát, hogy megkönnyítse a fogyasztók számára a peszticid-szermaradványok elkerülését. Bár a gyümölcsök és zöldségek kétségtelenül az egészséges táplálkozás fontos részét képezik, zöldségeken és gyümölcsökön fellelhető növényvédő szerek befolyásolhatják az egészséget.

2019-ben tehát a piszkos 12:

  1. Eper
  2. Spenót
  3. Kelkáposzta
  4. Nektarinok
  5. Almák
  6. Szőlő
  7. Őszibarack
  8. Cseresznye
  9. Körte
  10. Paradicsom
  11. Zeller
  12. Burgonya

Javasolt a listán szereplő élelmiszereket helyi termelőktől beszerezni, így kiküszöbölhető a túl sok vegyszer a terményeken.

Érdemes megjegyezni, hogy a kelkáposzta és a spenót minták átlagosan 1,1–1,8-szer annyi peszticid-maradékot tartalmaznak, mint bármely más növény.

A ,tiszta 15

A piszkos 12 mellett a legkevesebb peszticidet tartalmazó terményeknek is van listája. Ha valaki nem tud vagy akar bioterméket vásárolni, ezek a termények a legbiztonságosabbak a hagyományosan termesztett zöldségek és gyümölcsök közül.

  1. Avokádó
  2. Csemegekukorica
  3. Ananász
  4. Fagyasztott édes borsó
  5. Hagyma
  6. Papaja
  7. Padlizsán
  8. Spárga
  9. Kivi
  10. Káposzta
  11. Karfiol
  12. Kantalup dinnye
  13. Brokkoli
  14. Gomba
  15. Sárgadinnye

Az idei vizsgálat során a tiszta 15 gyümölcs- és zöldségmintának több mint 70 százaléka nem tartalmazott növényvédő szer-maradékot.

A jó komposzt titka
A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik