Kertünk-Portánk

Újult erővel kertészkednek a szegedi kisiskolások

A közösségformáló kezdeményezés célja az ökotudatosság terjesztése.

Technika órákon újult erővel kertészkednek a szegedi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói, a közelmúltban ugyanis egy pályázaton 200 ezer forint értékben vetőmagokat és kertműveléshez szükséges eszközöket nyertek – értesült a Délmagyarország.

A szegedi iskolában ásókkal és gereblyékkel felszerelkezve alakítják ki az ágyásokat a hatodikosok és a nyolcadikosok. A szakszerűen előkészített talajba hamarosan többféle haszonnövény magjait vetik, majd palántákat is ültetnek a kis kertészek.

A szőregi közösségépítő kertészkedést korábban szülők és pedagógusok közösen kezdték meg az iskola oldalában kialakított konyhakertben. Több tucat rózsatövet ültettek el, melyek színes kerítésként ölelik majd körbe a veteményest.

Hat ágyás készül el hamarosan a Kossuth Lajos Általános Iskola kertjében, ezekben borsó, répa, hagyma és petrezselyem mellett fűszernövények, gyógynövények és gabonafélék is helyet kapnak.

A szőregi sulikert több elemében is megvalósul az ökotudatosság. Rózsa, levendula és sarkantyúvirág növénytársításokkal, valamint egy komposztáló kialakításával is a természetközeli, környezetbarát kertészeti módszereket terjesztik.

Az ökotudatosan növesztett zöldségeket és gabonákat meg is eszik majd

Közzétette: Delmagyar.hu – 2019. március 20., szerda

A program megvalósítása során törekednek a vegyszermentességre, amiben egy helyi biokertészet szakemberei nyújtanak szakszerű segítséget minden résztvevő számára.

Konkolyné Bárkányi Ibolya igazgatóhelyettes, a program felelőse szerint rendkívül hasznos az új kezdeményezés, végre testközelből ismerkedhetnek meg tanulóik a konyhakerti növényekkel. Nyár elején több iskolai rendezvények keretében meg is kóstolhatják majd munkájuk gyümölcseit a kertész palánták.

A szőregi iskola pedagógusainak fő célja az ökotudatos szemléletmód kialakítása mellett a környezetbarát kertészkedés népszerűsítése.

Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik