Életmód

Hogyan élj egészségesen, ha kimerít a munka és nincs pénzed?

Dr. Boda Éva szerint van, amiben a tudomány alátámasztja nagyanyáink tanácsait.

Dr. Boda Éva az empatikus gyógyító szeretet és az egészséges életmód nagykövete Kecskeméten. Olyan szférában – az állami egészségügyben – dolgozik onkológus főorvosként, amelyben a hivatás rendkívüli leterheltséggel jár a mai Magyarországon. Ilyen körülmények között azoknak a legnehezebb odafigyelniük önmagukra és a családjukra, akik a legjobban tudják, hogyan kellene élni, táplálkozni.

Sajnos az egészségügyben dolgozók egészségi állapota, és várható élettartama lényegesen rosszabb, mint az átlagnépességé. A három műszakos munkarend, a stressz, az étkezések minősége, mennyisége, a kevés pihenő idő mind-mind egészségromboló

– mondja Dr. Boda Éva, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának főorvosa, aki a saját életével is igyekszik példát mutatni másoknak.

Belgyógyász onkológus vagyok. Harminchárom éve kaptam meg a diplomám, s ekkor felesküdtem, hogy gyógyítani fogok minden tudásommal. Ez határozza meg életem mindennapjait a családomban és a munkahelyemen is

– folytatja a főorvosnő és a kérésünkre részletesen elmagyarázza, lehetőségeink szerint hogyan tudunk a legtöbbet tenni magunkért és a szeretteinkért a tudomány jelenlegi állása szerint.

Egy ország, ahol fontos, hogy közösen egyen a család
Igyál több vizet, egyél több zöldséget és gyümölcsöt, étkezz otthon a családdal - így szól Kanada új, hivatalos táplálkozási ajánlása.

Úgy látja, az ismeretek, tapasztalatok napról napra sokasodnak, s egyre nehezebb megtalálni a legjobb megoldást, ami financiális és életminőségi szempontból is megfelelő. Mint fogalmaz, mindenképpen szem előtt kell tartanunk a tradíciókat, a családi mintát, a környezeti hatásokat, a lehetőségeket, ezért például hiába egészséges a tengeri hal, nem mindenki szereti és nem mindenhol kapható.

10+1 riasztó tény, hogyan teszi tönkre a klímaváltozás az emberi testet
A kutatások szerint az öt év alatti gyerekek egészségét terheli meg legjobban a klímakatasztrófa.

Az emberi szervezet kiegyensúlyozott működéséhez megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, alvás, mozgás és a lelki egyensúly egyaránt szükséges. Mindezek megvalósítása egyénileg más és más, nincs egy általános recept vagy diéta a szakember szerint.

A tudományos vizsgálatok alátámasztják, hogy a legjobb, ha nagyanyáink tanácsa szerint táplálkozunk: reggelizz annyit, mint egy király, ebédelj annyit , mint egy munkás, vacsorázz annyit, mint egy koldus!

– hívja fel a figyelmet Dr. Boda Éva őseink tudására. A tudatos táplálkozást rendkívül fontosnak tartja, nem mindegy, mivel van tele a hűtőnk. Mint hozzáteszi, a legelfogadottabb irány a mediterrán típusú diéta, mely a rákellenes nemzetközi diéta ajánlásnak is megfelel, valamint az érrendszeri betegségek rizikóját is csökkenti.

Természetesen a hazánkban elérhető zöldségek, gyümölcsök, halak felhasználásával is meg lehet valósítani. Az évszaknak megfelelő termékek felhasználásával, sok káposztafélével, spenóttal, brokkolival és más zöldségekkel. Az egészségi állapotunkhoz lehet igazítani őket. A napi zöldség-gyümölcs bevitel legyen 60-70 deka, ezzel tudjuk a megfelelő rostot bevinni. Fontos a fehér húsok, hal, csirke, pulyka előnyben részesítése, az alkohol minimalizálása, a cukor kerülése, a magvak és a nagy rosttartalmú kenyérfélék fogyasztása. A zsiradék növényi olaj legyen

– tanácsolja a főorvosnő,  hozzátéve, hogy egyre több kutatási eredmény áll rendelkezésre arról, hogy a mikrobiom – a bennünk és velünk élő baktériumok – minőségi összetétele nagyban meghatározza a betegségeink kialakulását. Ennek összetétele a táplálkozástól függ elsősorban.

Ezért is nagyon fontos a megfelelő összetételű táplálék, illetve a tartósítószerek, adalékanyagok továbbá a füstölt és grillezett ételek kerülése.

Dr. Boda Éva korábban azzal kezdett példát mutatni a környezetének, hogy a munka mellett maga főzött a családjának és biciklivel járt dolgozni.

Amikor munka után bevásárolok, az elmondott elvek alapján választok, előkerülnek a rég elfelejtett gabonafélék is, a hajdina, köles, tápióka. A vacsora mindig zöldség, kevés hús, kicsi cukormentes édesség. Amikor a gyermekeim kicsik voltak, meg kellett oldanom, hogy gyorsan egészségeset kapjanak. Szüleink jóvoltából faluról kaptuk a zöldséget, gyümölcsöt, baromfi féléket, s ebből készültek a magyar hagyományok szerint, nagyanyáink receptjei alapján, az édesanyám és a férjem szerinti reform diétás ételek. Kis kreativitással megoldható volt. Mindenki elfogadta a nagyobb mennyiségű zöldséget, a kevésbé édes süteményt

– meséli a főorvosnő, hozzátéve, hogy a sok munka mellett a rendszeres testmozgásra is volt idő. Véleménye szerint meghatározó a napi legalább 30 perc közepes intenzitású mozgás: séta, kerékpár, torna, úszás.

Dr. Boda Éva (Forrás: Facebook)

De vajon a magyar társadalom mennyire nyitott arra, hogy másképp, tudatosabban éljen? Van-e előrelépés?

A magyar társadalom szeretne egészségesebben élni, de talán a kitartás nem megfelelő. Sajnos sok a rossz környezeti hatás, a boltokban kevés a jó minőségű, megbízható forrásból származó zöldség, gyümölcs, hús, és drága is. Az olcsóbb termékekben rengeteg egészségkárosító adalék van és rejtett zsírok. Az egészségügyben és az oktatásban sokkal több időt kellene fordítani a megelőzésre, a tudatos életmódra nevelésre. Megtanítani a gyermekeket, hogy az egészség a legnagyobb érték, s megőrizni csak az egyén tudja. Nem lehet egy tablettával rendbe hozni mindent, egyszerűbb megelőzni

– véli a szakember, megerősítve, hogy a szűrésekre el kell menni, mert csak így lehet csökkenteni a súlyos állapotok kialakulását és felelősek vagyunk saját egészségünkért. Mint mondja, egyértelmű, hogy lassan, de növekszik a daganatos megbetegedések száma, ezért is fontos, hogy figyeljünk életmódunkra.

A dohányzás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás az első és legfontosabb daganatot előidéző rossz szokás.

Mind a érrendszeri, mind a daganatos betegségek rizikóját növeli az elhízás. Rendkívül fontos, hogy erről mindannyian tudjunk, hiszen akkor tudatosabban tudunk ellene küzdeni.

Véleményem szerint lehet tudatosan egészségesen élni nagyobb anyagi ráfordítás nélkül is. Sokkal könnyebbé válik a bevásárlás, elkerüljük a tartósított, adalékkal teletömött finomságokat, nem kell keresgélni. Természetesen időt és energiát kell szánni rá, kreatívnak kell lenni, de ha kialakítjuk, a környezetünk is megszokja, mi pedig egészségesebben és elégedettebben élhetünk

– mondja Dr. Boda Éva, aki szerint biztató, hogy egyre többen bekapcsolódnak egészségmegőrző és betegségmegelőző programokba, melyekben jól képzett szakemberek vannak. Úgy látja, talán a dietetikusok könnyebb elérhetősége segíthetne, hogy hosszú távon is sikeres legyen ez a törekvés. Hozzá kell igazítani az adott életszakasz sajátosságaihoz, az esetleges fellépő betegségek miatti állapotváltozáshoz.

Az embereknek kell megerősítés, hogy jól csinálják, s hogy ez egy élethosszig tartó program kell legyen

– mondja a kecskeméti főorvosnő.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik