Virágzó vidékünk

Kecskemét lett az autizmus mintavárosa

Az országban elsőként vehették át munkájukért ezt a díjat.

Szerdán adták át ünnepélyes keretek között Kecskemét-Homokbányán az országban egyedülálló Csodabogár Nappali Intézményt, ahol 24 autizmussal és 24 értelmi fogyatékossággal élő fiatal felnőttről gondoskodnak a jövőben a legmagasabb színvonalon. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elsőként vehette át az országban az Autizmus Mintaváros elismerést, írja a hiros.hu.

Nagy igény volt erre az intézményre, nagyon sokan dolgoztak azért, hogy az álom valósággá váljon. Kitartást és sok sikert kívánok az intézménynek, a fiataloknak pedig azt, hogy fejlődjenek, és érezzék itt jól magukat

– mondta dr. Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetője az átadón.

Ma már felnőtt egy generáció, amelynek tagjai kikerültek a speciális iskolákból, az ő családjaik számára lehet alternatíva az intézmény. Az autisták növekvő száma miatt konkrét és sürgős lépésekre van szükség országos szinten, Kecskemét ezen a téren példát mutatott.

Az autizmus spektrumzavar jelenleg minden 68. gyereket érint. Ez azt jelenti, hogy minden második osztályban tanul egy autista diák. Kecskemét az elsők között reagált erre a speciális oktatás területén, ez pedig országos szinten is büszkeségre adhat okot. Nemcsak autista óvodája van a városnak: sikeresen működik az Autista Centrum, sőt szakképzésre is lehetőségük van az érintett fiataloknak

– emelte ki Kővári Edit, az Autisták Országos Egyesületének elnöke az ünnepségen.

Az Autisták Országos Egyesülete ezzel az új díjjal ismerte el azt a három évtizede folyó munkát, amelynek eredményeként megszülethetett a Csodabogár intézmény. 

Az Autista Mintaváros díjat az önkormányzat nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vehette át, de az elismerést olyan szülőknek, szakembereknek, civil segítőknek is átadták, akik az elmúlt három évtizedben sokat tettek Kecskeméten az autizmussal élőkért. Libor Zoltán a bentlakásos intézmény megteremtését tűzte ki újabb célként.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A jó egészség titka: tölts heti két órát a természetben
Igaz a régi mondás: a nyugalom áldásos hatású.
Olvasói sztorik