Életmód

Egy kutatás szerint a tartós boldogság kulcsa a víz közelsége

A természeti környezettel való harmonikus kapcsolat napjainkban egyre inkább felértékelődik Az erre vonatkozó legtöbb bizonyítékok azonban eddig leginkább a zöld területekre, hegyekre, erdőkre vonatkoztak.  Egy kutatás eredményei  viszont rámutattak arra, hogy  vízparton ülni vagy éppen sportolni legalább olyan jótékony hatással van az emberi szervezetre, mint erdőben sétálni.

A kristálytiszta víz megnyugtatja az embereket

Az angliai kutatásban résztvevő emberek többsége pozitívnak értékelte a víz mellett eltöltött időt.  33 százaléka a családdal, barátokkal együtt töltött minőségi időt preferálta, 40 százaléka  a pszichológiai előnyöket említette, 17% -uk sportolási és egyéb szabadidős tevékenység miatt volt pozitív véleménnyel, míg 10 százalék egyéb érveket sorakoztatott a vízparti kikapcsolódás mellett. A megvitatott egyéb előnyök közé tartozik a friss levegő élvezete és a vadvilág sokszínűsége.

Azok a válaszadók, akik nem rendelkeztek korlátozó betegséggel, nagyobb számban töltik aktívan idejüket ezeken a helyeken. További pozitív tapasztalatok egyértelműen a mentális és pszichés  területeken történtek.

Wallace J. Nichols, a “Blue Mind” című könyv szerzője és egyben tengeri biológus szerint leginkább a víz, a tenger, a folyó, a tó vagy az  óceán közelében van a legnagyobb esélyünk az egészségre és a boldogságra.  „A„ kék elme ” kifejezés azt az  enyhén meditatív állapotot írja le, amit a víz közelében érzünk.  Ahogyan Nichols megjegyezte:

a víz közelsége mindenkinek segít a tartós boldogság elérésében.

A magasabb  szintű boldogság  Nichols szerint azért történik, mert  a víz segít „a stressz és a szorongás csökkentésében, a jólét és a boldogság általános érzésének növelésében, az alacsonyabb pulzus elérésében, ezáltal a biztonságosabb sporttevékenységekben. Már a  terapeuták is egyre inkább javasolják a vízközeli regenerálódást, ami segít kezelni  a függőséget, a szorongásos zavarokat, az autizmust és sok minden mást. Ráadásul a víz közelében való jelenlét növelheti kreativitásunkat, beleértve a kommunikációs készségünket is. További előnye, hogy nem csak az ébrenléti órák során segít, hanem az  a pihentető alvásban is.

Címlapfotó: pixabay.com

Receptre írnak fel kirándulást a skót orvosok
A természetben való sétának rengeteg fizikai és szellemi előnyét számos tanulmány bizonyította.
Olvasói sztorik