Mozaik

A természet csodái: szív alakú tavak a nagyvilágból

Az anyatermészetnek van egy igazán romantikus oldala, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egész világon fellelhető szív tavak csodája. Ezekből hoztunk most néhányat.

Shimshal, Pakisztán

Shimshal falu a Hunza-völgy legtávolabbi területén található, mintegy háromezer méterrel a tengerszint felett. A gyönyörű tó 40 kilométerre van a településtől a kínai határ mentén. Gleccser olvadékvíz felhalmozódásából, a tóba áramló szezonális patakok révén alakul ki. Számos vándormadár és vízimadár fészkelőhelye.

Fotó: Wikimedia Commons/MajidDogar

Valentine, Kanada

Különleges, szív formájú tó a Valentine tava, amely Kanada számos természeti szépségének egyike, Quebec közelében. Ősszel a legcsodálatosabb, mikor a tó körüli erdő ezer színben tündököl.

Fotó: Facebook/Garry Norris

The Coeur de Voh – Új-Kaledónia

Egy világszerte népszerű szív alakú képződmény, melyről először 1990-ben Yann Arthus-Bertrand készített ismert fotót. A Voh szíve egy természetes tisztás, igazából mocsár, színét egy mangrove erdő adja. A Voh olyan ökoszisztémát szimbolizál, amelyet érdemes megvédeni.

Fotó: Wikimedia Commons/Bananaflo

Northrup, USA

Northrup szív alakú tava a washingtoni Banks-tó közelében található. Számtalan ragadozómadár, sasok, sólymok otthona.

Fotó: youtube

Khamar-Daban-hegység, Oroszország

A romantikus legenda szerint egyszer egy jó varázslóm Khamar-Daban úgy gondolta, ideje megházasodnia. Feleségül kérte a Mangi-erdő tulajdonosának lányát, akit Mangitaikának neveztek. A lány szép volt, de nem akart feleségül menni az öregemberhez, bár a naiv Khamar-Daban készen állt arra, hogy a Föld összes kincsét megadja neki. A menyasszony azonban számító volt, így Mangitaika inkább a gazdagabb Bajkál ajánlatát fogadta el. Khamar-Daban szíve megszakadt és a földre hullt. Ott egy nagy gödröt alkotott, amit Khamar-Daban könnyei töltöttek meg. Így született a szív alakú tó.

Fotó: Wikimedia commons/Озеро Сердце

Eros-tó – India

Természetes szív alakú tó, amely a Nyugati-Ghátokban található. Népszerű turista célpont. A kristályos vizű tó természetes forrásokból táplálkozik. Még a legforróbb nyarakon is tele van, és oltja a vándorok szomját.

Fotó: wikipedia/Premdasan

Lac du Montagnon, Franciaország

A francia Pireneusokban található szív formájú tóért 2003 méter magasságba kell mászni. Csodálatos hegyi tó, diszkrét és elzárt, a látványa kárpótol minden fáradtságért.

Fotó: Wikimedia commons/Emmanuel Doser

Lower Kachura-tó – Pakisztán

Shangrila-tónak is nevezik a köré épült üdülőfalu után, ami népszerű turisztikai célpont. A tó a Himalája nyugati részén fekvő Karakorum hegységben található. A környék, a magasba nyúló hegyek látványa, természetes szépsége páratlan.

Fotó: Wikimedia Commons/Kingbird50

Trnovacko-tó, Montenegro

Első látásra szerelem. Az 1517 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Trnovacko-tó Montenegró északnyugati részén található, nagyon közel Bosznia-Hercegovina határához. A szinte smaragd színű tó sziklás csúcsok hatalmas amfiteátrumának közepén fekszik, a csodálatos hegyek a tó kék-zöld vízében tükröződnek.

Fotó: Flickr/NH53

Lago di Tom, Svájc

A Lago di Tom a Piora-völgy egyik fő tava, Svájcban. A Ticeni-Alpok zöld csúcsai által körülvett tó a régió egyik legszebb látványossága, népszerű kirándulóhely. A szív alakú csoda mellett a turisták egy másik ritkaság miatt is látogatják a völgyet: helyi alpesi sajt is igazi kuriózum.

Fotó: Wikimedia Commons/Tici23
40+1 ok, miért érdemes egyedül világot látni
Sokkal intenzívebben tudunk jelen lenni a pillanatban, sokkal inkább átadhatjuk magunkat az élménynek.

Kiemelt képünkön Antrona, Olaszország. Fotó: Europress/AFP/Olivier Morin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik