Mozaik

7 dolog, amit nem tudtál a cseresznyevirágról

A cseresznyefavirág több, mint szépség, az élet mulandóságát és törékenységét jelképezi.

A cseresznyevirág és a tavasz kéz a kézben járnak. A megújulást jelzik, a bizakodást, optimizmust, a reményt szimbolizálják, hogy az ébredő természettel az ébredő új álmok is szárba szökkenhetnek és kivirágozhatnak.

A cseresznyevirágzásról mindenkinek  Japán jut eszébe, hisz számukra a cseresznyefavirág több, mint szépség, esztétika. A cseresznyevirág, japánul szakura az ország nemzeti jelképe, a kultúra része.  A kipattanó rügyek, a csodálatos, mindent beborító rózsaszín virág, ami hamar le is pereg a fákról, az élet mulandóságát és törékenységét jelképezi a japánok számára.

A gyönyörű virág csak rövid ideig virágzik, aztán a szirmok lehullanak, márciustól május elejéig azonban mindenki gyönyörködhet csodálatos bájában.

Fotó: Pixabay.com

Összegyűjtöttünk most 7 dolgot, amit talán még nem tudtál a cseresznyevirágról.

1. A cseresznyefa virágzása március végétől május elejéig hullámzik végig Japánon. Ilyenkor szokás a japánoknál, hogy összegyűlik a család, a barátok, közösen piknikeznek, beszélgetnek, énekelnek egy pokrócon a cseresznyefák alatt, és gyönyörködnek a nyíló virágokban. Ezt hívják hanami-nak. Gyakorlása több évszázadra nyúlik vissza.

Fotó: Unsplash

2. A hanami idején emberek ezrei lepik el a parkokat, hogy lakomázhassanak a virágba borult fák alatt, és olykor ezek a rendezvények akár késő éjszakába nyúlóak. Az éjszakai hanami neve yozakura (cseresznyefák éjszakája). Ilyenkor az emberek lámpásokat raknak a fákra, azzal világítanak.

Galéria
Fotó: Unsplash

3. Külön érdekes az a tény, hogy az emberek akár órákkal, egyes esetekben napokkal előre letelepednek a parkokban, hogy megszerezhessék a legjobb helyeket a barátokkal, családdal vagy munkatársakkal együtt töltött hanami ünnepségre.

4. A  japán szakurák díszcserjék, nem hoznak termést, csak a szépségük miatt nemesítik őket.

Galéria
Fotó: Unsplash

5. Míg a cseresznyevirág-szezon körülbelül egy hónapig tart, az első fa virágzásától az utolsóig, egy-egy fa mindössze 1 hétig borul virágba. A virágok színe is változó a rózsaszíntől a fehérig. Olyan cseresznyevirág is van, amely változtatja a színét. Az Ukon  zöldes sárgáról fehérre változik, mielőtt rózsaszínűvé válna.

6. A japán cseresznyevirág ehető. A japánok többnyire wagashi-t (hagyományos japán édesség) készítenek belőle, amihez felhasználják a cseresznyefa levelét és virágát, de felhasználható a virág teához is.
Készül a virágízesítéssel chips, fagylalt is. Ez utóbbi a cseresznyevirág leveleit és sóját tartalmazó, sós ízű fagyi.

Galéria
Fotó: Unsplash

7. A cseresznyevirág illata nagyon népszerű, nem véletlen, hogy számos parfüm összetevőjéül szolgál, Amerikában például napjainkban is a legkelendőbb illat.

+1. Nem biztos, hogy tudtad, de hazánknak is van cseresznyéskertje. Nagykörűn 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyés található. Idén ápr. 13-án tartják a hagyományos Cseresznyevirág ünnepet, amikor teljes pompában fognak virágozni a fák.

Fotó: Facebook/Nagykörű cseresznyés

Kiemelt kép:

Virágba borult Magyarország cseresznyéskertje
Nagykörű templomkertjében található hazánk legnagyobb, 200 hektáron elterülő, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteménye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik