Mozaik

Mínusz 17 fokban minden gyerek biciklivel ment egy finn iskolába

Néhány napja egy hideg téli napon kerékpárok százai sorakoztak a finnországi Oulu egyik iskolája előtt, pedig odakint -17 Celsius-fokot mért a hőmérő. Az intézmény 1200 diákjából 1000 minden nap biciklivel érkezik a suliba, a többiek pedig gyalogolnak, még a legzordabb időjárási körülmények között is. A metsokangasi iskola diákjai 7 és 17 év közöttiek.

Pekka Tahkola, aki az alábbi fotót készítette a biciklik tömkelegéről, nincs meglepve. Ő a város kerékpáros koordinátora, rendszeresen szervez konferenciákat a fenntartható közlekedés témakörében és profi kerékpárórákat ad télen is.

Szerveztünk egy tanulmányutat a Finnország déli részén élők számára, hogy megmutassuk nekik, hogyan teszi jobbá a városunkat az iskolába való kerékpározás. Meglátogattunk néhány iskolát és beszéltünk számos helyi tanárral. Biztos vagyok benne, hogy ez az iskola a legjobbak közé tartozik. Mindazonáltal nem ez az egyetlen suli Ouluban, ahol a gyerekek túlnyomó többsége kerékpárral vagy gyalog megy iskolába

– mondta Pekka Tahkola az MNN megkeresésére.

Mint mondta, a világ más tájain a szülők aligha engednék a kicsiket biciklizni télen, de Finnország bizonyos részein ez a normális.

Ez a megszokott, mindig is az volt. Gyerekként én is bicikliztem reggelente az iskoláig. Még akkor is, ha -30 Celsius-fok volt odakint

– tette hozzá.

Oulu városában novembertől áprilisig szinte végig esik a hó, a kerékpározás mégsem okoz gondot, mert a járdák és a bicikliutak tökéletesen tisztítottak. Még speciális gumi sem kell a biciklikre, hogy használni lehessen azokat.

Egy olasz kisvárosban fizetnek azért, ha kerékpárral járnak a helyiek munkába
Hasonló kezdeményezés volt már Párizsban és Koppenhágában is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik