Kertünk-Portánk

Elérkezett az idő a fokhagyma ültetéséhez

pixabay
pixabay
Hazánkban október az ideális időpont a fokhagyma ültetéséhez, hogy jövő tavasszal erős, egészséges növényeket hozzon létre.

A fokhagyma jellegzetes illatát sokan szeretik, és legalább annyian ódzkodnak tőle, a legtöbben azonban egyetértünk abban, hogy az aromája, gazdag íze nagyon sok ételnek „jól áll”. Mindenki számára hasznos lenne a rendszeres fogyasztása, hiszen hatóanyagai igen jó hatással vannak az egészségünkre.

A fokhagyma, vagy ahogy népszerűen ismerjük, a “fehérarany,” egy olyan növény, amely a magyar konyha alapköve. Az Agrároldal cikke segítségével bemutatjuk a fokhagyma gazdagságát, és azt, miért érdemes októberben elültetni ezt az őszi különlegességet.

Egészségügyi előnyei a fokhagymának

Több mint huszonöt fajta hatóanyag – enzimek, vitaminok , ásványi anyagok és nyomelemek – található meg benne. Rendszeres fogyasztása azonban bizonyítottan jó hatással van a koleszterinszintre, segíthet beállítani a vérnyomást, és egyes vizsgálatok szerint a vércukorszint stabilizálásában is szerepet játszik.

  • Immunrendszer erősítése

A fokhagyma tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik az immunrendszer működését. Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a betegségeket és csökkentheti a fertőzés kockázatát.

  • Szív- és érrendszer egészség

Szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatékony lehet. A fokhagyma segít csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet, és javítja a vérkeringést, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

  • Gyulladáscsökkentő hatás

A fokhagyma természetes gyulladáscsökkentőként működik a szervezetben. Ez segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás vagy más gyulladásos állapotok tüneteit.

  • Rákellenes hatások

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, különösen a gyomorrák és vastagbélrák esetében.

  • Antibakteriális és antivirális hatások

A fokhagyma rendelkezik antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is, ami segíthet megvédeni a szervezetet különböző fertőzésektől.

  • Az elkészítési mód is befolyásolja a hatását

Egy laboratóriumi kísérlet szerint a 6 perces vagy hosszabb hevítés – főzés – hatására a zúzott vagy ép fokhagyma vérlemezkék összetapadását gátló hatása lecsökken, bár a zúzott fokhagymáé kevésbé. Mivel a fokhagyma pozitív hatásaiért nagyrészt olyan vegyületek felelősek, amelyek a zúzást követően az alliináz enzim hatására keletkeznek, megfontolandó lehet, hogy az összezúzott fokhagymát a főzést megelőzően legalább tíz percig „pihentessük”.

pixabay

A fokhagyma ültetése

Hazánkban október az ideális időpont a fokhagyma ültetéséhez. Ennek oka, hogy a fokhagyma hagymájának ősszel kell a talajba kerülnie, hogy jövő tavasszal erős, egészséges növényeket hozzon létre. A fokhagyma termesztése nem igényel különösebb kertészeti tapasztalatot, és otthoni kertekben is könnyen megvalósítható.

A következő lépések segítenek az októberi fokhagymaültetés sikerében:

  • Fajta kiválasztása

Válassz jó minőségű fokhagymahagymákat egy megbízható kertészeti központból vagy webáruházból. Fontos, hogy helyi fajtát válassz, mivel az a klímához és a talajhoz legjobban alkalmazkodik.

  • Talaj elkészítése

Előkészítsd a talajt, amelynek jó vízelvezetésűnek és jó szellőzésűnek kell lennie. A fokhagyma nem szereti a pangó vizet, ezért biztosíts megfelelő nedvességet.

  • Ültetés

Válaszd szét gerezdekre a fokhagymahagymákat, és ültesd el őket körülbelül 5-10 cm mélyre, körülbelül 10-15 cm távolságra egymástól. Győződj meg róla, hogy a hegyes végek felfelé mutatnak.

  • Ápolás

Locsold meg a fokhagymát, ha száraz időjárás van, de vigyázz, hogy ne legyen túl nedves a talaj. Távolítsd el a gyomokat, és biztosíts megfelelő tápanyagokat a növényeknek.

  • Betakarítás

A fokhagyma általában júniusban vagy júliusban érik be. Amikor a levelek kezdenek sárgulni és hervadni, a fokhagyma készen áll a betakarításra. Húzd ki a hagymákat, és hagyd őket száraz helyen néhány hétig, hogy megkeményedjenek a héjuk.

Kapcsolódó
Aranyat ér a konyhában a fokhagyma zöld hajtása
A szárához ritkán jutunk hozzá, pedig ízletes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik