Kertünk-Portánk

Fokhagymás permettel védekezhetünk a poloskainvázió ellen

pixabay.com
pixabay.com
Néhány naponta érdemes megismételni a kezelést.

Ha ősz, akkor poloskák. Ezek a bosszantó, tömegével érkező rovarok néhány éve minden ősszel megkeserítik az életünket. Mivel enyhék a telek, egyre szaporodnak, és egyelőre semmilyen természetes ellenségük nincsen hazánkban.

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a poloskák elkezdik keresni az áttelelésükhöz alkalmas helyet. Fészerekben, farakásokban tanyáznak, és tucatjával próbálnak bejutni a házakba, lakásokba is, írja a Kisalföld.

Kapcsolódó
Támadnak a poloskák, így védjük a gyümölcsöket
Ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt a poloskák, de van egy hatásos módszer a távoltartásukra.

A legjobb, amit tehetünk, ha időben felkészülünk a támadásra

Ez az invazív rovar nagyon bosszantó tud lenni. A legkisebb réseken, egyetlen ajtónyitás alkalmával, a behordott virágokon jut be a lakásba. Bár országszerte nem mindenhol egyforma mértékű az invázió, mindenhova bőven jut a bosszantó rovarból; így a védekezés mindenkinek problémát okoz.

Se a vegyszeres irtás, se a lecsapás nem megoldás. Az előbbi drága, az utóbbi szörnyű bűzzel jár, így a távolságtartás a legjobb védekezés.

A fokhagyma lehet a megoldás

Kiderült, hogy a büdös bogarak ellen leghatásosabb szer a fokhagyma! Nem véletlen hívják ezt a filléres poloskaűző keveréket Drakula-módszernek. Ezúttal vámpírok helyett a poloskák kerültek célkeresztbe – és ez a permet valóban hosszú időre elriasztja őket. A fokhagymás védekezésnek egyetlen hátulütője, hogy a fokhagymaszagot nem csupán a poloskák nem viselik el, számunkra is kellemetlen. Ezért ezt a keveréket érdemes inkább odakint, az ablakok, ajtók körül, vagy a teraszon, erkélyen használni.

Hozzávalók: 

  • két nagy fej fokhagyma
  • egy tasak fokhagymapor
  • fél liter víz

Reszeljük le a fokhagymát, és adjuk a vízhez; majd tegyük bele a szárított fokhagymaport is. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni 24 órát, hogy a fokhagyma illóanyagai beleoldódjanak a vízbe. A permetet másnap szűrjük le, és öntsük át egy spriccelős flakonba, majd fújjuk körbe vele kívül a falat, a nyílászárókat, párkányokat.

Néhány naponta érdemes megismételni a kezelést.

Kapcsolódó
Csapdát fejlesztenek ki a lakásokba behúzódó poloskák ellen
2020-ra várható a prototípus elkészítése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik