Kertünk-Portánk

Támadnak a poloskák, így védjük a gyümölcsöket

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ehetetlenné teszik a zöldséget, gyümölcsöt a poloskák, de van egy hatásos módszer a távoltartásukra.

A gazdák arról panaszkodnak, hogy idén se kerülte el a poloskainvázió a kerteket, aminek többféle zöldség és gyümölcs látja kárát, a kártevők a termést ehetetlenné teszik, védekezni ellenük nagyon nehéz – írta meg cikkében a Bama.

A zöld vándorpoloska nagy tömegben lepi el a növényeket – elsősorban a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab terméseit teszik foltossá, és egyben íztelenné szívogatásukkal. Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel „fogyasztva” az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

A leghatásosabb védekezés, ha már megjelentek a rovarok, a takaróháló alkalmazása.

A paradicsom megvédhető, ha sűrű szövésű anyagból készült zsákokat kötöznek a gazdák a növényre. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény – a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez.

Wikimedia Commons

Vannak gazdák, akik a csalogató növényekben látják a megoldást – a megvédendő növények köré néhány szál búzát ültetve állítólag elterelhető a poloskák nagy része, a teljes érésben levő szemek a kalászban vonzzák a kártevőket, így aztán könnyű a begyűjtésük. Csalinövényként lehet még próbálkozni koriander ültetésével, de a csalán is hatásos lehet.

Mások inkább a riasztónövényekre esküsznek, ezért mentával, bazsalikommal, fokhagymával ölelik körbe a paradicsomot és paprikát a kertben. De vannak, akik poloskacsapdaként a paradicsom, paprika mellé szappanos vízzel megtöltött sárga tálakat helyeznek ki, mert a sárga szín sok más rovar mellett a poloskákat is vonzza.

Kapcsolódó
Így csalható tőrbe a kertek réme, a dióburok-fúrólégy
Hazánkban 2011 őszén azonosították első ízben Sopron környékén.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik